Vooral kleine kinderen werden ingeënt tegen Mexicaanse griep ANP

Twintig kinderen hebben de slaapziekte narcolepsie gekregen na een inenting tegen de Mexicaanse griep. Dat zei directeur Agnes Kant van het Nederlands bijwerkingencentrum Lareb in Radio EenVandaag. Kant wil dat er nader onderzoek wordt gedaan omdat het niet makkelijk aan is te tonen of de ziekte wordt veroorzaakt door het vaccin. 

Narcolepsie is een ongeneeslijke ziekte waarbij mensen van het ene op het andere moment in slaap vallen. 

Volgens de Narcolepsie Stichting hebben waarschijnlijk meer mensen de ziekte opgelopen. Bij de stichting kwamen nog eens 29 meldingen binnen van mensen die vermoedden dat ze de ziekte hebben. Achttien van hen zijn kinderen. "Het gaat om 29 mensen die symptomen van narcolepsie meldden naar aanleiding van die griepprik", zegt Roel de Boer van de stichting.

Kinderen onder de vijf jaar 

In 2009 heerste de Mexicaanse griep, ook wel H1N1 genoemd, wereldwijd. Veel landen gingen over tot vaccinatie, waaronder Nederland. In ons land werden onder anderen kinderen onder de vijf jaar ingeënt met het vaccin Pandemrix. 

Afgelopen mei maakte Lareb al bekend zeven meldingen te hebben gekregen van kinderen die de chronische slaapziekte kregen nadat ze waren gevaccineerd. 

Chinese onderzoekers zeggen dat niet het vaccin tegen de Mexicaanse griep, maar de griep zelf verantwoordelijk is voor de uitbraak van de slaapziekte. Eerder concludeerden Finse onderzoekers dat de griepprik verantwoordelijk was voor de ziekte. 

STER reclame