AFP
NOS Nieuws

Jagers doden tientallen strijders Boko Haram

Lokale jagers hebben in het oosten van Nigeria ten minste 75 leden van terreurorganisatie Boko Haram gedood. Zij beslopen een groep van de extremistische moslims en vermoordden vervolgens zo veel mogelijk leden. De overige moslimrebellen sloegen op de vlucht.

Boko Haram had eerder deze week het dorp Maiha, vlak bij de grens met Kameroen, veroverd op het Nigeriaanse leger. De jagers vertelden aan de Nigeriaanse krant Premium Times dat zij niet langer konden toezien hoe de strijders van Boko Haram mensen verminkten.

"We moeten het gevecht aangaan met deze smeerlappen, die onze maatschappij verpesten en onschuldigen doden", aldus een van de jagers. "Wij zijn niet bang om te sterven."

Anderen zijn dat wel, want een deel van de bevolking van Maiha is gevlucht uit angst dat de rebellen terugkeren om wraak te nemen.

Schoolmeisjes

Boko Haram heeft de afgelopen jaren duizenden Nigerianen vermoord. De uiterst gewelddadige terreurorganisatie ontvoert geregeld kinderen en vrouwen, die vervolgens als soldaten worden ingezet.

In april van dit jaar werden honderden schoolmeisjes ontvoerd. De leider van Boko Haram, Abubakar Shekau, liet vorige week weten dat de meisjes "inmiddels zijn bekeerd en uitgehuwd aan onze strijders".

Steun

De Nigeriaanse regering zei deze week dat zij in de strijd tegen Boko Haram onvoldoende steun krijgt uit de VS. Zo zou vergeefs gevraagd zijn om meer wapens.

Vlak na de ontvoering van de meer dan 200 schoolmeisjes in april voerde de VS de hulp op, onder meer door vanuit de lucht inlichtingen te verzamelen. Het aantal Amerikaanse vluchten is inmiddels teruggebracht.

Volgens Human Rights Watch maken ook de regeringstroepen zich schuldig aan overmatig geweld en worden slachtoffers van Boko Haram op geen enkele manier bijgestaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl