NOS / Ewout de Bruijn
NOS Nieuws

Aldel gaat weer open

De productie bij aluminiumsmelter Aldel uit Delfzijl wordt herstart. Dat heeft de investeerder, de Klesch Group, bekendgemaakt. De fabriek ging eind vorig jaar failliet. Klesch verwacht begin 2015 de fabriek weer te kunnen opstarten. Aan het eind van dat jaar verwacht het bedrijf ruim 200 mensen in dienst te hebben.

De investeerder zegt dat dit mogelijk is door de hogere aluminiumprijzen en het vooruitzicht dat er een 'directe lijn' voor elektriciteit komt tussen Nederland en Duitsland. Daarmee wordt het voor Aldel - en andere grootgebruikers in de Eemshaven - mogelijk om goedkope stroom uit Duitsland in te kopen.

Stroomkabel

Een stroomkabel naar Duitsland wordt al sinds het faillissement eind vorig jaar gezien als een redmiddel voor het bedrijf. Aldel ging failliet doordat het bedrijf niet kon concurreren met Duitse aluminiumsmelters. Die kunnen namelijk veel goedkoper produceren vanwege een lagere stroomprijs.

Maar tot nu toe draaide Aldel te veel verlies om overeind te blijven, om de tijd te overbruggen tot de kabel gerealiseerd is. Het lijkt erop dat de verbeterde aluminiumprijs daar verandering in brengt.

De kabel wordt betaald door verschillende partijen waaronder Groningen Seaports NV en industriebedrijven in de regio.

Werkloosheid

Aldel ging net voor de jaarwisseling failliet. Daarbij kwamen 300 vaste medewerkers en 250 tijdelijke krachten op straat te staan.

Ook 300 medewerkers van toeleveranciers verloren hun baan door de sluiting van de aluminiumsmelter. De gieterij bleef nog een paar maanden langer open, maar in februari werd het productieproces stilgelegd. De herstart van het bedrijf is goed nieuws voor de provincie Groningen. De werkloosheid in Noordoost-Groningen is hoog.

Volgens Aldel-directeur Karsten Spronk worden inmiddels delen van het bedrijf startklaar gemaakt.

Doorstart Aldel

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl