NOS Nieuws

A-la-carte eten in het ziekenhuis bespaart geld

A-la-carte eten bestellen vanuit een ziekenhuisbed, zoveel en wanneer je maar wilt. In ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede kan dat. En in Den Haag zijn ze daar erg enthousiast over. Partijen in de Tweede Kamer willen dat het een voorbeeld wordt voor alle ziekenhuizen in Nederland.

In het Edese ziekenhuis kunnen patiënten bestellen wat ze willen en wanneer ze dat willen. En dat is een succes, blijkt uit onderzoek van het ziekenhuis en de Universiteit Wageningen. Mensen eten beter en herstellen sneller van een operatie. Daardoor kunnen ze eerder naar huis en dat bespaart geld. De dames die de bestelling telefonisch opnemen geven bovendien tips als ze op de computer zien dat een patiënt voedingsstoffen nodig heeft om aan te sterken.

A-la-carte eten in het ziekenhuis

Topsporters besteden veel aandacht aan hun voeding om een topprestatie te kunnen leveren. Dat moet het lichaam ook als je ziek bent.

Nicolet Zeller, lid van de raad van bestuur van Gelderse Vallei

Volgens Nicolet Zeller, lid van de raad van bestuur van het ziekenhuis, is eten voor zieke mensen net zo belangrijk als voor een topsporter. "Topsporters besteden veel aandacht aan hun voeding om een topprestatie te kunnen leveren. Dat moet het lichaam ook als je ziek bent. Daarvoor heeft het lichaam voedingsstoffen nodig, met name eiwit."

In Ede is de afgelopen twee jaar gekeken naar de kosten van de nieuwe maaltijdservice. Het blijkt dat het niet duurder is dan de 'traditionele' manier van koken in het ziekenhuis. "Eerst gooiden we veel eten weg, dat is nu niet meer het geval. Het geld dat we daarmee bespaarden hebben we in dit systeem geïnvesteerd en nu draaien we budgetneutraal", zegt Zeller. Ze verwacht dat het systeem in de toekomst geld gaat besparen.

In veel ziekenhuizen kunnen patiënten ook eten bestellen, maar vaak moet dat een dag eerder. "Vaak weet je niet wat voor behandeling je krijgt, en of je de volgende dag nog zin hebt in het eten dat je hebt besteld", aldus Zeller.

Als we dit breed zouden invoeren kan dat leiden tot wel 2 miljard aan kostenbesparing in de zorg.

CU-Kamerlid Dik-Faber

CU-Kamerlid Dik-Faber was na een bezoek aan het ziekenhuis zo onder de indruk dat ze de voedingsdeskundige heeft uitgenodigd om in de Tweede Kamer over de resultaten te vertellen. "Als we dit breed zouden invoeren kan dat leiden tot wel 2 miljard aan kostenbesparing in de zorg. En als je ziet dat dat ook heel erg goed is voor patiënten, waarom zouden we dit dan niet doen?"

Ook de PvdA is voorstander van het plan en wil dat minister Schippers van Volksgezondheid ziekenhuizen gaat aansporen het systeem in te voeren. Als dat niet werkt, dan mag het wel op een "dwingende manier", zegt PvdA'er Bouwmeester.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl