Pro IS-demonstranten in Den Haag
NOS Nieuws

'Nederlander pleegt aanslag in Bagdad'

Een Nederlandse jihadist heeft een bloedige aanslag in het buitenland gepleegd. Dat wordt althans gemeld via een Twitter-account dat aan de terreurgroep Islamitische Staat is verbonden. De Amerikaanse jihadmonitoringsgroep Site Intelligence Group maakt melding van de tweet.

De Nederlander zou een zelfmoordaanslag hebben gepleegd bij de ingang van een politiehoofdbureau. De monitoringsgroep meldt niet waar en wanneer de aanslag was.

Abu Bakr al-Hollandi

Volgens een Iraakse Nederlander in Bagdad gaat het om een aanslag op het hoofdbureau van de nationale politie die rond 13 uur in de Iraakse hoofdstad is gepleegd. Het Amerikaanse persbureau AP meldt dat een zelfmoordenaar zich heeft opgeblazen bij de ingang. Daarbij zijn vijf doden en tien gewonden gevallen, allen agenten.

Aanslag in Bagdad

Volgens de Iraakse Nederlander meldt Twitteraccount @Zarkawya dat de zelfmoordaanslag is gepleegd door een Nederlandse jihadist met de strijdnaam Abu Bakr al-Hollandi. Andere bronnen hebben het overigens over Abu Abdullah al-Hollandi.

De Iraakse Nederlander, tolk Ali Aziz, vermoedt dat het Twitteraccount van een Nederlandse vrouw is die bij IS zit. "De laatste letter a geeft aan dat het een vrouw is. Daarnaast zijn IS-leden vaak per land van herkomst georganiseerd en is het aannemelijk dat Nederlanders van elkaar weten wat ze doen.''

Autobom

Aziz was enkele honderden meters verwijderd van het politiebureau toen de explosieven afgingen. Eerst was er de zelfmoordaanslag en kort daarop volgde een aanslag met een autobom op dezelfde plek. In totaal vielen er zeker negen doden en 22 gewonden.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) is op de hoogte van de Twitterberichten en onderzoekt de meldingen. Coördinator Dick Schoof kon in Nieuwsuur nog niet zeggen wie achter de aanslag zit, maar hij sluit niet uit dat het een Nederlander is. Mocht dat inderdaad het geval zijn, dan is het de derde Nederlandse jihadist die een zelfmoordaanslag heeft gepleegd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl