ANP
NOS Nieuws

Fietsen op een pad van zonnepanelen

Het is het eerste wegdek ter wereld dat energie opwekt: het solarfietspad in Krommenie. Vandaag werd SolaRoad officieel geopend door minister Kamp van Economische Zaken.

Het 70 meter lange testpad werd eind vorige maand aangelegd. Sinds die tijd is er zo'n 140 kilowatt uur aan energie opgewekt. Dat is vergelijkbaar met ongeveer 140 wasbeurten. De makers zijn tevreden. "Als we dat afzetten tegen de verwachtingen die we hadden voor zo'n klein stukje weg en voor deze tijd van het jaar, is dat heel aardig", concludeert Sten de Wit van TNO.

Het fietspad werkt als volgt: zonnepanelen onder het wegdek vangen het zonlicht op en zetten het om in energie. Dat kan vervolgens gebruikt worden voor verkeerslichten, huishoudens of oplaadpunten voor elektrische auto's.

Subsidie

SolaRoad kreeg subsidie van het Rijk, want het pad past in de plannen van het kabinet om meer duurzame energie op te wekken. Minister Kamp fietste vandaag zelf over het solarpad. "Uiteindelijk zou een auto moeten kunnen rijden op elektriciteit die via het wegdek is opgewekt. Dat is de droom voor de verre toekomst", zei Kamp.

De komende drie jaar wordt het pad nog uitvoerig getest. Ook wordt gekeken of de techniek kan worden toegepast op andere wegen. De Verenigde Staten en landen in Zuidoost-Azië hebben interesse getoond in SolaRoad.

1200 Fietspad

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl