De Nederlandse jihadist Muhajiri Shaam plaatste in september een videoboodschap op Facebook
NOS Nieuws

Zo'n 100 Nederlandse jihadisten in Midden-Oosten

Ongeveer honderd Nederlanders zijn nog in het strijdgebied in het Midden-Oosten aanwezig. Onder hen zijn dertig vrouwen. Dat meldt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) aan de Tweede Kamer. Dertig jihadisten waren in het gebied, maar zijn inmiddels teruggekeerd in Nederland.

De brief van coördinator Dick Schoof is gebaseerd op cijfers van 1 november. Op die datum waren zeker achttien jihadisten in Irak en Syrië omgekomen, onder meer door aanvallen van de internationale coalitie waaraan ook Nederlandse F-16's meedoen of door onderling geweld. Afgelopen vrijdag zei minister Plasterk in het tv-programma Pauw dat dat aantal was opgelopen tot twintig. De meeste jihadisten sluiten zich aan bij Islamitische Staat.

In het vizier

Schoof zegt dat het toenemend aantal jihadisten hem verontrust. "Dat betekent dat er nog steeds mensen zich aansluiten bij een terroristische organisatie, in gewelddadigheden terechtkomen, mogelijk getraind worden en daarmee een gevaar vormen voor Nederland als ze terugkeren."

De NCTV heeft de Syrië-gangers in het vizier. "Mochten ze terugkomen, dan kunnen ze onmiddellijk worden aangehouden en verhoord om te kijken of ze een risico vormen voor de nationale veiligheid", zegt Schoof.

Kinderen

Er zijn volgens Schoof 33 jihadisme-zaken gemeld waarbij kinderen betrokken zijn. In 25 gevallen was er de vrees dat ze door hun ouders zouden worden meegenomen naar het Midden-Oosten, in de andere acht gevallen ging het om minderjarigen die zelf naar het gebied wilden afreizen.

Eerder was al bekend geworden dat het OM extra officieren van justitie heeft vrijgemaakt voor de jihaddossiers. Er lopen momenteel zo'n dertig strafrechtelijke onderzoeken naar ongeveer zestig mensen in verband met jihadisme.

Financiële tegoeden

De dreiging tegen Nederland is nog altijd substantieel. Dat wordt volgens de NCTV onderstreept door recente aanslagen in Canada en de VS.

In 52 gevallen zijn paspoorten ingenomen om te voorkomen dat mensen naar Syrië en Irak reizen. Ruim vijftig keer zijn sociale uitkeringen of toelagen stopgezet. Van vijf personen zijn de financiële tegoeden bevroren.

'Een toenemend aantal mannen, vrouwen en gezinnen'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl