NOS Nieuws

Van der Laan wint Zwarte Piet-zaak

Burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan heeft terecht geen rekening gehouden met de belangen van de tegenstanders van Zwarte Piet bij het verlenen van een vergunning voor de Sinterklaasintocht van vorig jaar. Dat heeft de Raad van State bepaald. De raad vernietigde daarmee de eerdere uitspraak van de rechtbank Amsterdam.

Een inhoudelijke beoordeling van de intocht door de burgemeester spoort niet met het Nederlands grondwettelijk stelsel.

Raad van State

Van der Laan is volgens de Raad van State alleen verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid. Een ander oordeel zou volgens het hoogste rechtscollege betekenen dat de burgemeester vooraf zou moeten beoordelen of bijvoorbeeld een evenement of een betoging inhoudelijk toelaatbaar is. Dat is niet in overeenstemming met het Nederlandse grondwettelijk stelsel.

Ook is Van der Laan volgens de raad niet bevoegd om te bepalen of Zwarte Piet discriminerend is en dus in strijd is met het discriminatieverbod.

Eerder bepaalde de rechtbank in Amsterdam dat burgemeester Van der Laan de evenementenvergunning van 2013 opnieuw moest bekijken en meer aandacht had moeten besteden aan de belangen van de tegenstanders. De burgemeester was tegen die uitspraak in hoger beroep gegaan, net als de Stichting Pietengilde.

Orde en veiligheid

De vraag of de figuur van 'Zwarte Piet' in strijd is met grondrechten kan niet worden bepaald in een procedure tegen de burgemeester, vindt de raad. De tegenstanders moeten overleggen met de organisatie van de intocht en kunnen daarna eventueel naar de burgerrechter stappen.

De Raad van State over de Zwarte Piet-zaak

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl