Presidenten Xi en Obama tijdens de APEC-top AFP

China en de VS hebben nieuwe plannen om in de toekomst minder broeikasgassen uit te stoten. De twee landen, die samen verantwoordelijk zijn voor 40 procent van de wereldwijde uitstoot, presenteerden de plannen tijdens de APEC-top in Peking.

Obama wil dat in 2025 de uitstoot van broeikasgassen met 26 tot 28 procent is teruggebracht ten opzichte van 2005. Tot nu toe streefde de VS naar 17 procent minder uitstoot in 2020.

China wil zich niet committeren aan verminderingen van uitstoot, maar legt zich wel voor het eerst toe op het beperken van de groei ervan. In 2030 moet de piek bereikt zijn, belooft president Xi.

Parijs

Met de maatregelen zetten de VS en China de toon voor internationale klimaatonderhandelingen, volgend jaar december in Parijs. In het verleden stonden China en VS vaak tegenover elkaar tijdens dat soort onderhandelingen.

Obama wilde nu gezamenlijk optrekken met China. Volgens Amerikaanse media is er daarom negen maanden in het geheim onderhandeld over de afspraken.

China is de grootste producent van broeikasgassen, de VS is nummer twee. Om de doelstellingen te halen wil Xi in 2030 20 procent van de benodigde energie uit schone bronnen halen, zoals windturbines en zonnepanelen.

Onderhandelen

Voor beide landen zullen de beperkingen een zware opgave zijn. China vertrouwt sterk op fossiele brandstoffen voor zijn groei; zo wordt er iedere negen dagen een nieuwe kolencentrale opgeleverd.

Obama zal voor de beperkingen moeten onderhandelen met de Republikeinen, die sinds de tussentijdse verkiezingen begin deze maand de macht hebben in beide huizen van het Congres.

Beide landen maakten ook afspraken over andere zaken, zoals een vermindering van invoerrechten voor technologie en een versoepeling van de visumplicht. Obama en Xi spraken 5 uur met elkaar, twee uur langer dan gepland. 

STER reclame