Het gebouw waarin Trouw is gevestigd ANP

Dagblad Trouw onderzoekt of een redacteur bronnen verzon voor artikelen. Een onafhankelijke commissie zal de verhalen nalopen van de journalist, die inmiddels weg is bij de krant.

"Eind vorige week rees ernstige twijfel over de juistheid en zelfs het bestaan van opgevoerde bronnen. Zo kon Trouw diverse bronnen niet verifiëren", schrijft de hoofdredactie in de krant. Hoofdredacteur Cees van der Laan vertelde in het NOS Radio 1 Journaal dat hij er door collega's op werd gewezen dat er veel twijfels bestonden over het brongebruik van de journalist.

Van der Laan wilde niet zeggen om welke journalist en om welke artikelen het gaat. Verschillende bronnen melden echter aan de NOS dat het Perdiep Ramesar is. Hij schreef voor Trouw veel over jihadisten en de Haagse Schilderswijk. Zo schreef hij het stuk over de 'sharia-driehoek' in de Schilderswijk; een artikel dat tot veel ophef leidde.

Ook verscheen Ramesar in verschillende tv- en radio-programma's als expert op het gebied van jihadgangers.

Het is bijzonder pijnlijk voor de krant

Hoofdredacteur Cees van der Laan

Hoogleraar Journalistiek Jeroen Smit en Egbert Myjer, vice-voorzitter van de Raad voor de Journalistiek, gaan "de feiten en omstandigheden van deze publicaties onderzoeken", meldt Trouw-hoofdredacteur Van der Laan. Hun is ook gevraagd aanbevelingen te doen voor de toekomstige werkwijze.

Van der Laan noemt het "bijzonder pijnlijk voor de krant", voor de redactie en voor de lezers.

De redactie van Trouw is gisteravond op de hoogte gebracht. Het onderzoek zal enkele weken duren, verwacht de krant.

STER reclame