Minister Hennis in de Tweede kamer ANP

Werknemers die ziek zijn geworden door chroomhoudende verf krijgen een financiële tegemoetkoming van Defensie. Dat zei minister Hennis tijdens een debat in de Tweede Kamer over het onderzoek naar de blootstelling aan het kankerverwekkende chroom-6.

De regeling gaat gelden voor oud-werknemers met aandoeningen waarvan het aannemelijk is dat die verband houden met chroomhoudende verf. Details over de vergoeding zijn nog niet bekendgemaakt, maar volgens het ministerie zal die alleen gelden voor de ernstigste gevallen. 

Medewerkers van Defensie werden jarenlang blootgesteld aan veel te hoge concentraties van de stof, die in verf en coatings zat. Bijna 900 werknemers hebben zich gemeld met zorgen. Een kwart van hen zegt ziek te zijn geworden door de verf. 

Voor het eind van het jaar wil Hennis de voorlopige schadevergoedingen hebben geregeld. Die zijn nodig omdat een RIVM-onderzoek naar de chroom-6-zaak nog één tot twee jaar kan duren. 

Hennis: het is een tegemoetkoming voor mensen die zeer ziek zijn

Niet vervangen

De minister maakte verder duidelijk dat zij niet van plan is Freek Groen te vervangen. Hij leidt binnen Defensie de taskforce die het RIVM helpt bij het onderzoek.

Voormalig Defensiepersoneel is boos over die benoeming, omdat in het verleden onder zijn verantwoordelijkheid op vliegbasis Twenthe gewerkt is met de kankerverwekkende stof.

Toch weg?

De voltallige oppositie vindt dit ook een ongelukkige keus van Hennis, maar volgens de minister is "er geen enkele aanleiding om hem door het slijk te trekken". De taskforce-leider verzamelt slechts documenten voor het RIVM en heeft geen invloed op de uitkomsten van het onderzoek, aldus Hennis.

Volgens Hennis kan het wel zo zijn dat Groen zelf zijn taak neerlegt vanwege alle commotie. De minister kondigde aan daarover met de taskforce-leider in gesprek te gaan. 

"Ik wil hem niet nog verder beschadigen"

STER reclame