Minister Asscher en Kamerleden reageren verontrust op de cijfers over sympathie voor IS onder Turkse jongeren. ANP

Minister Asscher laat onderzoek doen naar de opvattingen van Turks-Nederlandse jongeren over Islamitische Staat (IS). De minister en enkele politieke partijen zoals VVD en CDA reageren geschokt op de uitkomsten van een onderzoek van Motivaction (.pdf) naar de opvattingen van Turks- en Marokkaans-Nederlandse jongeren over ontwikkelingen in de Arabische regio.

Uit het onderzoek blijkt dat een grote meerderheid van 87 procent van de Turks-Nederlandse jongeren vindt dat het goed is dat jihadistische strijdgroepen zorgen voor verandering in de Arabische regio. Negentig procent zou Syrië-gangers als helden zien.

Het onderzoek is in 2011 en 2014 gedaan in opdracht van Forum, een instituut voor multiculturele vraagstukken, onder Turks- en Marokkaans-Nederlandse jongeren tussen de 18 en 35 jaar.

Nieuw geluid

De minister van Sociale Zaken noemt de uitkomsten "zeer verontrustend". "De enorme steun onder Turks Nederlandse jongeren voor IS en voor het gebruik van geweld tegen andersgelovigen, is een nieuw geluid over Turkse jongeren", laat de minister weten.

De VVD noemt de uitkomsten "zeer schokkend" en noemt de steun van Turkse jongeren voor IS "volstrekt onacceptabel". Oppositiepartij CDA spreekt over zeer verontrustende cijfers. "We mogen nooit accepteren en tolereren dat jongeren die hier wonen steun verlenen aan jihadisten en terroristen een heldenstatus toekennen", zegt CDA-Kamerlid Heerma. PVV-leider Wilders vindt de cijfers onaanvaardbaar en wil snel een debat met minister Asscher.

Ik wil de waarheid achter de cijfers weten.

Lodewijk Asscher, minister

Waarheid

Asscher vindt ook dat Turks-Nederlandse jongeren zich niet mogen afkeren van de samenleving en ten prooi vallen aan geweldsideeën. Hij laat kwalitatief onderzoek doen om "de waarheid achter de cijfers" te weten. Hij wijst erop dat het onderzoek van Motivaction een kwantitatieve peiling is zonder duiding.

Ook wil de minister snel actie door met de jongeren, de ouders en religieuze organisaties te praten. "We moeten niet isoleren en van ons afduwen, maar ondersteunen," aldus Asscher.

Rol onderwijs

Staatssecretaris Dekker ziet een rol voor de scholen. Hij wil graag een discussie aangaan met scholen en ouders over de rol van het onderwijs in deze maatschappelijke ontwikkeling. "Want het is de bedoeling dat kinderen die hun school verlaten volledig deel gaan uitmaken van onze samenleving", zegt Dekker. "En dat ze zich daar niet tegen gaan verzetten". 

We mogen nooit accepteren en tolereren dat jongeren die hier wonen steun verlenen aan jihadisten​.

Pieter Heerma, CDA-Kamerlid

STER reclame