AFP
NOS Nieuws

Turkse jongeren: Syrië-gangers zijn helden

Verreweg de meeste jonge Turkse Nederlanders zien Syrië-gangers als helden. Dat is de conclusie van een enquête door onderzoeksbureau Motivaction. 90 procent van de Turkse Nederlanders tussen de 18 en 35 vindt Syrië-gangers helden en 72 procent staat achter de opmars van IS.

Minister Asscher noemt de uitkomsten van de enquête verontrustend.

Een meerderheid van de Turkse Nederlanders is wel negatief over het uitroepen door IS van een kalifaat in delen van Syrië en Irak. Maar tegelijkertijd vindt 80 procent geweld van jihadistische strijdgroepen tegen niet- of andersgelovigen niet verkeerd.

Marokkanen

Motivaction heeft de enquête afgenomen in opdracht van het multiculturele instituut Forum. Behalve 300 Turkse Nederlanders tussen 18 en 35 jaar zijn 404 Marokkaanse Nederlanders van dezelfde leeftijd ondervraagd. Wat volgens de onderzoekers opvalt, is het verschil tussen beide groepen.

Marokkaanse Nederlanders staan veel negatiever tegenover IS. Van de jonge Marokkaanse Nederlanders vindt 18 procent Syrië-gangers helden en het merendeel keurt geweld tegen niet- of andersgelovigen af.

Turkse media

Het verschil zit hem volgens de onderzoekers waarschijnlijk in het referentiekader van de groepen. Turkse Nederlanders volgen nieuws uit de IS-regio relatief veel via de televisie in hun vaderland.

Aangezien Turkse media het vooral hebben gemunt op aanhangers van het regime-Assad en op Koerdische strijders, zien Turkse Nederlanders volgens Forum niet IS, maar deze twee groepen als grootste bedreiging in de regio. Van een 'grootschalige radicalisering' onder Turks-Nederlandse jongeren lijkt geen sprake, zegt het instituut.

Joden

Ook wat betreft de houding tegenover Joden verschillen jonge Turkse Nederlanders met Marokkaans-Nederlandse leeftijdsgenoten. Zo houdt 58 procent van de Turks-Nederlandse jongeren alle Joden verantwoordelijk voor het geweld van de staat Israël. Onder Marokkaanse Nederlanders is dat 19 procent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl