Presentatrice Dieuwertje Blok met een Piet ANP

Is Piet vanavond zwart of niet?

time icon

Het is het best bewaarde geheim van Hilversum: de inhoud van het Sinterklaasjournaal. Vanavond om zes uur op NPO Zapp! wordt de eerste aflevering uitgezonden. De grote vraag is: hoe ziet Zwarte Piet er dit jaar uit? De NTR houdt de lippen stijf op elkaar. "Daarvoor moeten jullie vanavond maar kijken." 

Niet alleen kinderen, ook veel volwassenen zijn erg nieuwsgierig naar de eerste uitzending. Net als ondernemers, zegt reclamemaker en publicist Eugène Roorda. 

Volgens hem is het Sinterklaasjournaal maatgevend voor hoe winkeliers hun zaak aankleden. "Verkopers houden niet van gedoe en volgen liever de lijn van het Sinterklaasjournaal", vertelde hij in het NOS Radio 1 Journaal.

Regenboog 

De makers van dat journaal lieten eerder al weten dat ze de maatschappelijke discussie over Zwarte Piet op de voet volgen. "Wij zijn ons bewust van de rol van het Sinterklaasjournaal in de beleving van het Sinterklaasfeest in Nederland." Maar hoe de Pieten er dit jaar uitzien, blijft een verrassing.

Begin deze maand werd er hevig gespeculeerd over een nieuw uiterlijk voor de Pieten. De aanleiding was een promotiefilmpje waarin presentatrice Dieuwertje Blok met Sinterklaas belt en waarin de Sint zegt: "O, wacht Dieuwertje, er is hier werk aan de winkel, we varen recht op een regenboog af." 

Of dat betekent dat de Pieten niet meer zwart zijn, wil de NTR niet zeggen, maar voor reclameman Roorda is het wel duidelijk. "Er komen gekleurde Pieten. Het wordt kermis en carnaval." 

Verandering?

Als de Pieten dit jaar niet meer zwart zijn, is het de eerste keer dat het Sinterklaasjournaal een grote verandering doorvoert. Hoewel de helpers van de Sint de laatste jaren al geen Zwarte Piet meer werden genoemd, bleven ze wel zwart. Maar of er echt regenboogpieten in aantocht zijn, weet vooralsnog alleen Dieuwertje Blok.    

STER Reclame