Boutiette bij een wereldbekerwedstrijd in Thialf in 2003 ANP

Acht jaar nadat hij afscheid nam van het ijs wil KC Boutiette zich andermaal gaan mengen in het internationale schaatsgeweld. In 1994 deed hij voor het eerst mee aan de Olympische Winterspelen, in 2018 wil hij er nog één keer bij zijn. De nu 44-jarige Amerikaan hoopt zich voor de Spelen te plaatsen op de massastart, een onderdeel dat nog wel olympisch moet worden.

Hij stopte met langebaanschaatsen na de Spelen van 2006. In 2007 reed hij nog wel een aantal marathons, maar daarna was de carrière van Boutiette toch echt over. Tenminste, internationaal gezien, want op de achtergrond bleef Boutiette het nog altijd proberen. Hij probeerde zich te plaatsen voor de Spelen van 2010 en ook voor de Spelen van 2014. Beide keren zonder succes.

Opgeven, daar wil Boutiette niets van weten, want drie weken geleden waagde hij nog maar eens poging om zich te kwalificeren voor de wereldbekerwedstrijden. Dat lukte niet. Op de 500 meter werd hij tiende, in een tijd van 37,64. Ook op de massastart lukte het hem niet om zich in het team te rijden voor de wereldbekers. "Joey Mantia moest mij lanceren, maar op 600 meter voor de finish stopte hij, toen zat ik opeens op kop. Dat was te ver."  

Boutiette op de Spelen van 1994

Als mijn lichaam het aan kan wil ik op dit onderdeel naar de Spelen van 2018

KC Boutiette

Een echte massastart kon je die selectiewedstrijd in Salt Lake City overigens ook niet noemen. "Er stonden negen man aan de start. Het onderdeel wordt in ons land totaal nog niet serieus genomen, schaatsers kennen de regels niet. De selectieprocedure slaat ook nergens op. Voor de start kwam er iemand van de bond naar mij toe en zei: als je ervoor zorgt dat iemand wint, kun je ook een ticket voor de wereldbeker verdienen", zegt Boutiette. "Dus dan rijd je de laatste twee ronden vol op kop, er wint iemand anders en dan zeg je dat dat dankzij jou was."

Boutiette ging vol voor de winst, maar dat mislukte dus. "En het vervelende is dat de winnaar er vanaf ziet om naar de wereldbekerwedstrijden in Azië te gaan. En de nummer twee waarschijnlijk ook." Boutiette gaat in januari in Milwaukee nog een keer proberen om zich te kwalificeren, "want als mijn lichaam het aankan dan wil ik op dit onderdeel naar de Spelen van 2018 in Pyeongchang."

Marathons

Om zich op dat volgende kwalificatiemoment voor te bereiden is Boutiette nu een paar weken in Nederland. Hij rijdt een aantal marathons op een B-licentie, in de eerste divisie. "Mijn vrouw stelde dat voor nadat ik kwalificatie voor de wereldbekers had gemist." Thuis kan Boutiette niet zo gemakkelijk even op het ijs stappen. "Ik woon in Colorado en daar is geen ijsbaan in de buurt. Als ik hier zou wonen dan zou dat een stuk gemakkelijker zijn."

Verhuizen zit er echter niet in. "Ik heb een vrouw en een zoon en zit ook met mijn werk." Boutiette maakt wielerschoenen. "Als ik terugkom in de VS kan ik meteen weer aan het werk en dan ga ik nog ergens een keer naar Salt Lake City om de puntjes op de i te zetten voor de kwalificatie van de massastart." En dan zien we de Amerikaan misschien wel terug in Zuid-Korea in 2018. Dat kunnen zijn vijfde Olympische Spelen worden. "Dan ben ik 103 jaar oud", zegt Boutiette lachend.

Bouttiette wint eerste minimarathon
Het werk van Boutiette, wielerschoenen maken

STER reclame