Sint en Piet niet naar Amsterdam-Zuidoost

time icon
ANP

De Sinterklaascentrale in Amsterdam gaat dit jaar niet meer naar het stadsdeel Zuidoost met onder meer de Bijlmer. Het besluit is het gevolg van de discussie over Zwarte Piet.

De centrale wil niet provoceren en is bang voor problemen. "Al zou ik nog aanvragen uit Zuidoost willen aannemen, de teams durven er niet meer naar toe", zegt voorzitter Henk van der Kroon. Hij benadrukt dat er vooralsnog geen aanvragen uit Amsterdam-Zuidoost zijn binnengekomen.

Volgens de Sinterklaascentrale waren er in de afgelopen jaren geregeld incidenten in Zuidoost. De Sinterklazen en Zwarte Pieten werden aangevallen, bekogeld en er werd tegen de auto getrapt.

Traditionele Pieten

De Sinterklaascentrale werkt alleen met de traditionele Zwarte Piet. "Dat is uit praktische overwegingen en heeft niets te maken met een politieke stellingname", zegt Van der Kroon.

Volgens hem vragen de klanten nadrukkelijk om traditionele Pieten. "Als je tien bezoeken op een dag hebt, kun je de Pieten niet voor elk bezoek van kleur veranderen, dat is onmogelijk."

STER Reclame