De bergers kunnen nog geen wrakstukken van de MH17 bergen omdat ze daar het materiaal niet voor hebben

Wat kunnen de MH17-bergers doen?

De Nederlandse bergers zijn op de rampplek van de MH17 aangekomen. Correspondent David Jan Godfroid reist mee in het kleine konvooi dat op hoge snelheid over hobbelige wegen naar het oostelijk deel van Oekraïne reed. Ze kunnen geen wrakstukken bergen, want ze hebben geen middelen en zijn dus op zoek naar menselijke resten.

Is het veilig genoeg voor de bergers?

"Het is de afgelopen dagen zeker veilig genoeg geweest. Probleem is wel dat er niet zo ver van de rampplek is gevochten, bijvoorbeeld in Donetsk, zo'n 170 kilometer verderop. Daarnaast is er de nodige militaire activiteit geweest in de omgeving van de rampplek, dus veiligheid is een relatief begrip. In het rampgebied zelf was het gisteren rustig."

Heb je bergers zelf gesproken de afgelopen dagen?

"Gisteren even kort. Maar het lijkt erop dat ze over de operatie zelf helemaal niets mogen zeggen. Ze hebben gisteren bevestigd noch ontkend dat ze aan de slag gaan. Ze hebben ook niet gezegd wat ze precies gaan doen."

De wrakstukken moeten over landweggetjes naar een klein perronnetje van een houtzagerij.

Correspondent David Jan Godfroid

Er waren berichten dat ze alles zouden weghalen. Maar jij hebt al laten zien dat dat ondoenlijk is en de wrakstukken enorm verspreid liggen.

"Er moet een wonder gebeuren. Er staan bij het hotel wel twee vrachtwagens, maar er moeten ook takelwagens komen, want het zijn hele grote zware wrakstukken. Die moeten dan over landweggetjes en hobbelwegen naar een klein perronnetje van een houtzagerij worden gebracht. Daar staan zes wagons klaar. Dat lijkt me ook niet genoeg om een Boeing 777, een heel groot vliegtuig, te vervoeren."

"Je zou ook kunnen bedenken dat ze alleen op zoek gaan naar stukken die in het belang zijn voor het onderzoek, waar schade aan is, van inslagen bijvoorbeeld. Het lijkt me in elk geval sterk dat ze in een paar dagen alle wrakstukken kunnen weghalen."

Is de nationale herdenking nog in het gebied doorgedrongen?

"Ik heb niemand gesproken die ervan wist. Voor de mensen in deze regio is het neerhalen van de MH17 natuurlijk ook een ramp. De mensen hebben eerst een vliegtuig uit de lucht zien komen, met alle ellende van dien. En vervolgens liggen vier maanden lang brokstukken letterlijk in hun achtertuin. Dus deze mensen hebben ook weinig kans om over de ramp heen te komen."

"Maar het medeleven met de slachtoffers is heel erg groot. Je ziet hier en daar ook monumentjes van mensen die dat zelf hebben gebouwd. De burgemeester van Grabovo, waar een groot deel van het vliegtuig ligt, zei dat ze daar bezig zijn om een echt monument op te richten. Hij zei ook dat mensen die zelf een monument willen oprichten alle medewerking krijgen. De ramp is hier in de regio ook een heel groot verhaal."

De wrakstukken lagen vier maanden in de achtertuin van deze mensen.

Correspondent David Jan Godfroid

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl