Een team van Nederlandse experts is in Oost-Oekraïne gearriveerd op de rampplek van de MH17. Daar zouden de Nederlanders beginnen met de berging van wrakstukken van het vliegtuig, maar dat gaat niet lukken. In plaats daarvan gaan ze zoeken naar stoffelijke resten. 

Vanochtend vertrok vanuit Donetsk een team van tien à vijftien man in vijf voertuigen. Oorspronkelijk zouden er lokale bergers, kranen en twee vrachtwagens meegaan, maar door onenigheid met de Oekraïners zijn die niet meegekomen. 

Volgens Pieter-Jaap Aalbersberg, hoofd van de repatriëringsmissie, is er op dit moment geen overeenstemming over de werkafspraken tussen de OVSE en de Oekraïeners. 

Aalbersberg: we zoeken naar stoffelijke resten

Door regen en wind zijn nieuwe resten zichtbaar geworden.

Missieleider Pieter-Jaap Aalbersberg

"De Nederlanders staan helemaal klaar om met de berging van de wrakstukken te beginnen. Maar we gaan verder met waar we vorige week ook mee bezig zijn geweest. Toen vonden we stoffelijke resten. We verwachten nog meer te vinden in het rampgebied."

Waar de onenigheid tussen de Nederlanders en de Oekraïners precies uit bestaat, is onduidelijk. Volgens Oekraïne wilden de Nederlanders wijzigingen aanbrengen in de overeenkomst. 

STER reclame