Poetin met de Maleisische premier en diens vrouw AFP

President Poetin heeft in de marge van de APEC-top in China kritiek geuit op de Oekraïense regering. Die zou verantwoordelijk zijn voor het traineren van het onderzoek op de crashsite van vlucht MH17. 

Poetin sprak er met de Maleisische premier Najib Razak. Die had gepleit voor vrije toegang tot het gebied waar het vliegtuig deze zomer neerstortte. 

"Het idee dat de crashsite onder controle staat van zogenoemde pro-Russische separatisten is ongegrond", zei Poetin. "Niet zij maar de andere kant is verantwoordelijk voor de continue aanvallen in het gebied, waardoor er niet gewerkt kan worden."

Correspondent David Jan Godfroid zegt dat Poetin deels gelijk heeft. "Er zijn inderdaad beschietingen door het Oekraïense leger, dat klopt, maar de separatisten hebben wel degelijke grote delen van het rampgebied in handen."

De Onderzoeksraad voor Veiligheid hoopt dat bergers een dezer dagen aan de slag kunnen in het gebied waar de wrakstukken van de MH17 liggen. De raad bekijkt van dag tot dag of de veiligheidssituatie bergingswerkzaamheden toelaat. 

STER reclame