Vluchtelingen voeren actie tegen het asielbeleid van staatssecretaris Teeven ANP

De Tweede Kamer heeft er begrip voor dat staatssecretaris Teeven nog geen gehoor geeft aan de uitspraak over het bieden van bed, bad en brood aan vreemdelingen zonder papieren. Teeven wil eerst weten wat het Europees Comité van Ministers vindt van de uitspraak van het Comité voor Sociale Rechten.

De opvang van illegalen ligt gevoelig in de coalitie. De PvdA wil graag een ruimhartiger beleid, maar zegt nu te begrijpen dat Teeven nog even wacht. Kamerlid Kuiken: "Binnen een paar maanden volgt de definitieve aanbeveling die voortvloeit uit deze uitspraak. Ik begrijp dat de staatssecretaris hier niet op vooruit kan lopen."

Vertrekplicht

De VVD, de partij van Teeven, vindt ook dat er moet worden gewacht. Kamerlid Azmani benadrukt nog wel het VVD-standpunt dat de overheid alleen tijdelijke opvang moet bieden aan uitgeprocedeerden die aan hun vertrekplicht willen voldoen.

"De VVD vindt het een verkeerd signaal om mensen die bewust hun vertrek frustreren, te belonen."

De ChristenUnie is blij met de uitspraak van het Comité voor Sociale Rechten. Kamerlid Voordewind noemt het een overwinning voor de mensen die de afgelopen tijd actie hebben gevoerd voor een humanere opvang. 

Een verkeerd signaal

Malik Azmani, Kamerlid VVD

STER reclame