1. Ga naar het menu
 2. Ga naar de inhoud
NOS Nieuws

Berlijn herdenkt massaal val van de Muur

 • AFP
  Vuurwerk bij de Brandenburger Tor, nadat de lichtballonnen de lucht in zijn gelaten
 • AFP
  Peter Gabriel opende vanavond bij de Brandenburger Tor het feest rond de val van de Muur
 • De muur verdwijnt symbolisch opnieuw
 • AFP
  De Brandenburger Tor is het middelpunt van de festiviteiten
 • Duitsland herdenkt val van de Muur
 • De Berlijnse Muur, een onneembare vesting

Inwoners van Berlijn hebben massaal de 25ste verjaardag van de val van de Muur gevierd. Met optredens van muzikanten, toespraken, vuurwerk en het 'neerhalen' van een symbolische lichtmuur.

Die muur bestond uit 8000 verlichte ballonnen die stonden opgesteld langs de route waar de Muur ooit stond. Hoogtepunt van de avond was het oplaten van de ballonnen.

Bewoners van Berlijn mochten zich vooraf inschrijven om 'ballonvader' te worden. Op de klanken van de negende symfonie van Beethoven lieten zij hun ballon, met daaraan een persoonlijke boodschap bevestigd, de lucht in.

Onder meer voormalig Sovjet-leider Gorbatsjov werd voor deze gelegenheid op het podium gevraagd. Hij kreeg een groot applaus van het publiek dat enthousiast "Gorbi, Gorbi" scandeerde.

AFP
De ballonnen worden opgelaten door onder meer Michail Gorbatsjov, de laatste Sovjetleider en de Berlijnse burgemeester Klaus Wowereit

De Berlijnse burgemeester Wowereit liet de eerste ballon de lucht in gaan. Daarna waren Gorbatsjov, Lech Walesa en de Duitse president Gauck aan de beurt.

Toen langs de hele route alle ballonnen waren losgelaten, barstte een groot vuurwerk los.

Met een aangepaste versie van het nummer Heroes van David Bowie opende zanger Peter Gabriel aan het begin van de avond het muzikale feest rond de val van de Berlijnse Muur. Naar schatting zijn meer dan een miljoen mensen bij de festiviteiten in Berlijn aanwezig.

Voorafgaand aan het optreden van Gabriel, dat ook werd bijgewoond door bondskanselier Merkel en president Gauck, werd een portrettengalerij getoond van mensen die destijds het leven lieten bij pogingen om naar West-Berlijn te ontsnappen.

Drukte

Omdat het te druk dreigde te worden bij de Brandenburger Tor, sloot de Berlijnse politie rond 18.00 uur alle toegangswegen naar het monumentale gebouw.

Op die locatie trad vanavond ook onder meer de Duitse rocklegende Udo Lindenberg op.

'Zal nog wel een generatie duren voordat er in dit land één volk woont'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl