Onderzoekers bij een gedeelte van het vliegtuigwrak van de MH17 EPA

De berging van de wrakstukken van vlucht MH17 in Oekraïne is uitgesteld. Verwacht werd dat bergers er morgen mee zouden beginnen, maar het ministerie van Noodsituaties van de separatisten in Donetsk zegt dat dat niet doorgaat.

Het is niet duidelijk waarom de berging is uitgesteld. Waarschijnlijk is het rampgebied niet veilig genoeg, zegt correspondent David-Jan Godfroid: "Er is de afgelopen nacht en dag veel gevochten in de regio. Ik denk dat de Onderzoeksraad vreest voor de veiligheid van de mensen die de wrakstukken gaan bergen. Er is hier toch een oorlog aan de gang."

Volgens de separatisten is de berging uitgesteld omdat de Nederlandse vertegenwoordiging niet is komen opdagen.

Veiligheid

De Onderzoeksraad voor Veiligheid wil niets kwijt over de planning van de berging. Afgelopen donderdag zei voorzitter Joustra dat het mooi zou zijn als de berging binnen enkele dagen zou plaatsvinden, maar dat dat wel afhankelijk is van de situatie ter plekke.

Officieel heeft Nederland de leiding over het onderzoek, maar in de praktijk bepalen de separatisten of het veilig genoeg is om naar de rampplek te gaan.

Reconstructie

Het is nog onduidelijk wanneer het vliegtuig wel wordt geborgen. Elke dag wordt opnieuw bekeken of het veilig genoeg is voor onderzoekers om naar het gebied te gaan.

Sommige wrakstukken worden na het bergen overgebracht naar Nederland voor onderzoek. De Onderzoeksraad voor Veiligheid wil een reconstructie maken van een deel van het toestel.

STER reclame