NOS Nieuws

Buma hekelt 'Randstad-kabinet'

"Geen bruggen slaan maar vooral de plank mis slaan"

CDA-leider Buma heeft fel uitgehaald naar het kabinet. Op het congres van zijn partij in Alkmaar noemde hij het een "Randstad-kabinet" dat niet verder kijkt dan de Haagse kaasstolp. Hij zei dat de verkiezingen voor de Provinciale Staten en daarmee die voor de Eerste Kamer daar volgend jaar over gaan.

Volgens Buma heeft het kabinet geen oog voor de gevolgen van de aardbevingen in Groningen, sluit het zijn ogen voor de gevolgen van accijnsverhogingen in de grensstreek en schaft het de provincies het liefst helemaal af. "Als het aan het CDA ligt, stoppen we met al deze gekkigheid."

De kloof tussen kabinet en samenleving is bijna onoverbrugbaar.

Sybrand Buma

De CDA-voorman zei verder dat de kloof tussen kabinet en samenleving bijna onoverbrugbaar is geworden. "Het is inmiddels niet meer bruggen slaan, maar de plank mis slaan."

Buma vindt dat het kabinet de herziening van de zorg bot en overhaast invoert en onverschillig reageert op de naheffing die veel Nederlanders volgend jaar zullen krijgen.

Buma noemde de naheffing een rechtstreeks gevolg van de akkoorden die de coalitie vorig jaar sloot met drie oppositiepartijen. Buma vindt de kritische reacties van "gedoogpartijen" op de naheffing ongeloofwaardig. "Ze zaten erbij en keurden het goed; het is even opportunistisch als hypocriet."

Kiesdrempel

Het congres van het CDA sprak zich uit voor verhoging van de kiesdrempel. Voortaan zouden partijen pas in de Tweede Kamer moeten kunnen komen als ze minimaal twee zetels hebben gehaald.

Volgens het CDA is er nu te veel versplintering. Eerder pleitte partijleider Buma er al voor de helft van de Tweede Kamer voortaan te kiezen via een districtenstelsel.

De leden wezen Elco Brinkman opnieuw aan als lijsttrekker voor de Eerste Kamer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl