Kei Nishikori bekroont zijn uitstekende seizoen met een plaats op de World Tour Finals in Londen AFP

Nishikori is voorbeeld voor heel Azië

tijd van publicatie

Al tien jaar ontfermt de Nederlander Olivier van Lindonk zich over de belangen van tennistopper Kei Nishikori. Zondag maakt de Japanner - als eerste Aziaat - zijn debuut de ATP World Tour Finals in Londen. "Er is heel wat afgehuild in mijn kantoor."

Zes finales en vier titels in 2014. Nishikori beleeft ontegenzeggelijk het beste seizoen uit zijn loopbaan, met de finale van de US Open als voorlopig hoogtepunt.

"Kei heeft als een van de weinige Aziatische spelers de westerse cultuur weten te overleven, dat is zijn eigen verdienste", weet Van Lindonk. "Hij is werkzaam bij het Amerikaanse managementbureau IMG, dat ook Novak Djokovic en Maria Sjarapova vertegenwoordigt.

Aziatische mentaliteit

Nishikori (24) is volgens Van Lindonk een positieve uitzondering op de doorgaans broze weerbaarheid van de Aziatische tennissers, die buiten het eigen continent een figurantenrol vervullen. Nishikori rekende af met dat stigma.

"Veel spelers hebben geen juiste mentaliteit. Ze winnen in Azië toernooi na toernooi, maar buiten de grens valt het vies tegen. Kei laat zien optimaal te profiteren van zijn leerschool in de Verenigde Staten. Hij geniet er nu juist van als hij in Parijs of Londen moet spelen."

Hoe anders was het toen Van Lindonk tien jaar geleden de schuchtere Kei verwelkomde op de befaamde tennisacademie van Nick Bollettieri in Florida. Een stap in een compleet nieuwe wereld. Japanse geslotenheid maakte kennis met Amerikaanse directheid.

"Een keer per jaar naar huis"

"Het was een zware periode voor hem. Hij sprak geen Engels en was min of meer op zichzelf aangewezen", vertelt Van Lindonk. "Een keer per jaar reisde hij naar huis. Een keer per jaar", herhaalt hij. "Dat houden veel jonge spelers niet vol."

"Hij zat vaak bij mij op kantoor om te bellen met het thuisfront. Hij miste het enorm. Ja, er is hier heel wat afgehuild. Maar je wilt de toptien halen of niet", klinkt de harde zakenman in Van Lindonk. "We lieten een Japanse man overkomen om het proces soepeler te laten verlopen. Dat maakte het makkelijker voor hem."

Nishikori vocht succesvol tegen de heimwee en overtuigde de leiding van de tennisacademie van zijn talent. Dit seizoen is hij met een US Open-finale en de vijfde plaats op de wereldranglijst succesvoller dan ooit. De bedrijven verdringen zich rondom de Japanse ster.

Hoogtijdagen voor Van Lindonk. Hij kan zelfs nee verkopen. "Ik heb bijvoorbeeld een Japanse vliegmaatschappij afgewezen, omdat Amerikaanse bedrijven in deze fase van zijn loopbaan aantrekkelijker zijn. Ik wil Kei zo mondiaal mogelijk neerzetten. Over zes jaar kan dat niet meer."

De ogen sluiten voor de Japanse markt doet hij overigens niet. Nishikori speelt bijvoorbeeld niet met geijkte kleding van Nike of Adidas, maar draagt wedstrijdshirts van een sportmerk uit eigen land.

"Aziaten vinden respect belangrijk"

Onderhandelen met Aziaten vereist volgens Van Lindonk een gedegen voorbereiding. "Respect is belangrijk. Met Amerikanen ga je wat eten, praat je over de kinderen en kom je na een halfuur ter zake. Bij Aziaten moet je het anders aanpakken."

"Pas na twee of drie afspraken krijgen afspraken een zakelijk karakter", legt Van Lindonk uit. "Het is bijvoorbeeld niet gepast om meteen een cadeau open te maken en zelfs de manier waarop je een kaartje geeft kan een verschil maken."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

ATP World Tour Finals: acht spelers, één titel
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De goede prestaties van Nishikori kunnen niet los worden gezien van de toevoeging van Michael Chang aan het begeleidingsteam. De oud-grandslamwinnaar werkt sinds december 2013 op parttime basis met de bescheiden Japanner.

"Hij is zo'n perfectionist. Michael houdt werkelijk met alles rekening om Kei nog beter te maken, van reisdetails tot en met voeding. Chang zit in het hoofd van Kei", weet Van Lindonk.

Volgens hem had de oud-winnaar van Roland Garros wel wat noten op zijn zang voordat hij bij Nishikori in dienst wilde treden. "Chang kan maximaal maar drie of vier dagen zonder zijn familie, dus een voorwaarde was dat iedereen mee moest zodra hij met Kei op pad gaat."

Van Lindonk moest dit overleggen met Nishikori, maar "Kei was snel akkoord. Hij heeft immers gevoeld wat het is om je familie te missen. Maar die harde leerschool heeft hem gevormd. In Londen zal hij dat laten zien."

STER Reclame