'Sint bewaakt door undercover-Piet'

time icon
ANP

Tijdens de nationale intocht in Gouda zal Sinterklaas worden beveiligd door als Zwarte Piet verklede agenten. Het AD schrijft dat het gaat om onopvallend bewapende leden van speciale aanhoudingseenheden. Bronnen binnen de politie hebben tegen de krant gezegd dat de aanleiding voor de maatregel de felle Zwarte Pieten-discussie van de laatste tijd is.

De undercover-Pieten worden waarschijnlijk zwart geschminkt zodat ze zo min mogelijk opvallen. Er wordt namelijk vanuit gegaan dat alle aandacht komende zaterdag uitgaat naar de stroopwafel- en kaaspieten.

De politie wil het bericht niet bevestigen tegenover de NOS. "Wij doen nooit uitspraken over inhoudelijke maatregelen bij bijzondere evenementen", zegt een woordvoerder van de politie Haaglanden. "We zijn bij de intocht zowel zichtbaar als niet zichtbaar aanwezig voor een veilig en feestelijk verloop van dit kinderfeest."

Veiligheidsanalyse

Er wordt tijdens de intocht rekening gehouden met een botsing tussen voor- en tegenstanders van Zwarte Piet. Bij de intocht worden 50.000 mensen verwacht, onder wie natuurlijk heel veel kinderen. Volgens het AD is de politie-actie een gevolg van een veiligheidsanalyse van de intocht.

Burgemeester Milo Schoenmaker van Gouda laat aan de NOS weten dat de politie en de gemeente in gesprek zijn met de actiegroepen om afspraken te maken. "Demonstraties zijn wettelijk toegestaan, maar niet langs de route of in het publiek op de Markt", zegt Schoenmaker. 

De gemeente heeft twee demonstratielocaties aangewezen: een voor een pro-demonstratie op het Schouwburgplein en een voor een anti-demonstratie op het plein voor het Huis van de Stad. Beide locaties liggen buiten de centrumring.

Opstelten

Vorig jaar waren er ook berichten over als Zwarte Piet vermomde undercoveragenten tijdens de aankomst van Sinterklaas in Groningen. Minister Opstelten liet zich voorafgaand aan de intocht toen niet verleiden tot commentaar over de maatregelen. 

STER Reclame