Minister Opstelten en korpschef Bouwman (r) ANP

Minister Opstelten van Justitie heeft maatregelen aangekondigd om de groeiende problemen bij de nationale politie het hoofd te bieden. De problemen zijn aan het licht gekomen in vijf rapporten van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

In een schriftelijke reactie laat de minister weten: "De rapporten tonen aan dat er noodzakelijke verbeteringen nodig zijn en met kracht worden doorgezet. Daarom heb ik vandaag ook een aantal maatregelen aangekondigd in een brief aan de Kamer; de betreffende rapporten heb ik toegezonden aan de Kamer."

Om wat voor maatregelen het precies gaat, is nog niet bekend.

Lamgelegd

De oppositie maakt zich zorgen. D66 en ChristenUnie vinden dat het ministerie van Binnenlandse Zaken weer net als vroeger de baas moet worden over de politie en de brandweer. Nu is het ministerie van Veiligheid en Justitie dat, maar dat is daardoor veel te machtig. De verschuiving hoeft niet meteen, maar de volgende kabinetsformatie zou een goed moment zijn. 

"Er is veel mis bij de politie", zegt Kamerlid Oskam van het CDA. "Het gaat natuurlijk om bezuinigingen bij de politie, slechte bedrijfsvoering. Maar ook om een te hoog en te langdurig ziekteverzuim. Dat legt die organisatie lam en tast de veiligheid op straat aan."

Overbelasting

Ook korpschef Gerard Bouwman van de nationale politie waarschuwt voor overbelasting. "Weet goed wat je vraagt in de omstandigheden waarin wij verkeren. We doen veel, maar kunnen niet alles." 

STER reclame