ANP
NOS Nieuws

Ook Amsterdam wil zelf wiet gaan telen

Net als Utrecht, Heerlen en Eindhoven heeft ook Amsterdam plannen om te experimenteren met gereguleerde wietteelt. Vijf partijen in de Amsterdamse gemeenteraad willen een geselecteerde teler wiet laten produceren.

De vijf partijen, D66, GroenLinks, VVD, SP en PvdA, dienen daartoe vanmiddag een motie in tijdens het slotdebat van de Algemene Beschouwingen in de hoofdstad. Een gereguleerde wietteelt door een partij die door de gemeente is uitgekozen, verbetert de controle en garandeert toezicht, vinden de Amsterdamse partijen.

Beleid voorbereiden is beter dan gaan provoceren.

Burgemeester Van der Laan

Burgemeester Eberhard van der Laan liet de gemeenteraad weten wel te gaan lobbyen voor een experiment met gereguleerde wietteelt, maar hij wil zo'n experiment niet nu al beginnen. "Tempo maken met beleid voorbereiden, is beter dan gaan provoceren. Ook Utrecht, Heerlen en Eindhoven zijn nog niet verder dan de planfase", zei Van der Laan.

Manifest

Begin dit jaar tekende de Amsterdamse burgemeester het manifest Joint Regulation, om te komen tot een gecontroleerde wietteelt. Het manifest is inmiddels ondertekend door 54 gemeenten, die samen grofweg 85 procent van alle coffeeshops in Nederland huisvesten.

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie (VVD) is juist fel tegenstander van het opheffen van het cannabisverbod.

Volgens Derrick Bergman van het Verbond voor Opheffing Cannabisverbod wordt Opstelten links en rechts ingehaald door de gemeenten, de rechterlijke macht en door de ontwikkelingen in bijvoorbeeld Amerika, waar steeds meer deelstaten gereguleerde wietteelt toestaan.

Bergman: "In het verleden hebben burgemeesters als Stekelenburg (Tilburg) en Leers (Maastricht) zich stukgebeten op de onwil van de Haagse politiek, maar intussen is er een grassroots-beweging in gang gezet die onherroepelijk tot verandering in de wetgeving gaat leiden."

Een grassroots-beweging gaat onherroepelijk de wetgeving veranderen.

Derrick Bergman

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl