Enige commotie om de nieuwe blauwe vinkjes in WhatsApp
NOS Nieuws

De blauwe vinkjes van WhatsApp: vijf vragen

  • Rachid Finge

    Techredacteur

  • Rachid Finge

    Techredacteur

Een hoop Nederlandse WhatsAppers zijn in rep en roer vanwege blauwe vinkjes. Sinds gisteravond kun je daarmee zien of een verzonden bericht is gelezen door de ontvanger. Waarom vinden mensen dat erg? Kun je er iets tegen doen? Vijf vragen aan NOS-techredacteur Rachid Finge.

Wat betekenen de vinkjes in WhatsApp?

Dat wordt uitgelegd op de website van WhatsApp. Kort gezegd: één grijs vinkje betekent dat een bericht is verzonden, twee grijze vinkjes betekent dat het bericht is aangekomen op de telefoon van de ontvanger en twee blauwe vinkjes betekent dat de ontvanger het bericht heeft gelezen. Dat laatste is nieuw.

Waar gaat alle commotie over?

Over de blauwe vinkjes. Als je een appje van iemand hebt ontvangen, kan de verzender vanaf nu zien of je het bericht hebt gelezen. Veel mensen voelen zich nu verplicht om meteen te reageren, terwijl ze daar geen tijd voor of geen zin in hebben. Uitvluchten als "oh, ik had je bericht niet gezien" of "wat gek, ik heb echt niets ontvangen" zijn er nu niet meer bij. Mensen vinden het vervelend dat dit soort veranderingen worden opgedrongen.

Toch kun je je afvragen of de verandering zo groot is. Je kon al zien wanneer de ontvanger voor het laatst online is geweest. Als dat op een later tijdstip was dan het moment waarop je je berichtje had gestuurd, wist je al vrij zeker dat de ontvanger je bericht had gelezen.

Sommige mensen stellen in dat het laatste tijdstip waarop ze online waren verborgen blijft voor anderen, maar daarmee schakel je niet de blauwe vinkjes uit. Deze mensen verliezen aan privacy.

De eindredacteur negeert mij

Waarom heeft WhatsApp dit gedaan?

Daar is geen officieel antwoord op, maar een mogelijke reden is dat veel concurrerende chat-apps dit soort leesbevestigingen al lang aanbieden. Dat geldt bijvoorbeeld voor Google Hangouts, Facebook Messenger en Telegram, dat een tijdje enorm populair was toen WhatsApp werd overgenomen door Facebook. Apple's iMessage biedt ook leesbevestigingen, al zijn die standaard uitgeschakeld.

Kan ik leesbevestigingen in WhatsApp uitschakelen?

Nee.

Echt niet?

Ok, je kunt er wel een beetje omheen werken. Als je het overzicht van al je recente chatberichten opent, kun je het eerste deel van iemands bericht zien, zonder dat de ontvanger blauwe vinkjes krijgt.

Nog meer mogelijkheden: vliegtuigmodus inschakelen voordat je een ontvangen bericht opent of bewust een oude versie van WhatsApp blijven gebruiken, al komt dat voor velen te laat.

Natuurlijk kun je ook proberen sneller te antwoorden. En zo erg is het toch ook niet als je wat later reageert?

Ik kan Robbie's berichtje zo lezen, zonder dat hij blauwe vinkjes krijgt

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl