De vrije artsenkeuze is een fundamenteel recht van patiënten, vinden de organisaties ANP

Als de vrije artsenkeuze verdwijnt, wordt een fundamenteel recht op keuzevrijheid afgenomen van Nederlandse burgers en patiënten. Dat zeggen organisaties als de Consumentenbond en vakbond AbvaKabo in een paginagrote advertentie in de dagbladen.

De advertentie is gericht tegen een wetsvoorstel van minister Schippers. Daarin staat dat zorgverzekeraars polissen kunnen aanbieden, waarmee ze alleen de zorg hoeven te vergoeden van ziekenhuizen en artsen waarmee ze een contract hebben. Mensen met zo'n polis hebben minder keuzevrijheid.

Broddelwerk

De wet is al aangenomen door de Tweede Kamer. De organisaties richten hun pijlen daarom op de senaat, die er op 8 december over stemt. "Geachte leden, van de Eerste Kamer", schrijven zij, "Red de vrije artsenkeuze."

De Raad van State oordeelde vorige maand nog dat het verdwijnen van de vrije artsenkeuze niet in strijd is met het Europees recht, omdat de consumenten ook kunnen kiezen voor een- waarschijnlijk duurdere- polis, waarin staat dat ook behandelingen van zorgaanbieders zonder contract moeten worden vergoed.

De ondertekenaars van de advertentie noemen het advies van de Raad van State "broddelwerk". 

STER reclame