NOS Nieuws

Rutte en Abbott zijn het eens over MH17

Rutte op bezoek bij Abbott in Australië

Premier Rutte en zijn Australische collega Abbott verwachten dat de schuldigen aan het neerhalen van vlucht MH17 uiteindelijk worden gestraft, maar dat wordt wel een zaak van lange adem. "We zijn pas in een vroeg stadium", zei Rutte bij een ontmoeting vandaag in de Australische hoofdstad Canberra.

Bij de ramp boven Oost-Oekraïne kwamen behalve 196 Nederlanders onder anderen 38 Australiërs om het leven. Abbott is steeds stellig geweest over de verantwoordelijkheid van de pro-Russische separatisten. "En ik heb sindsdien geen reden gehad daarvan af te wijken", zei hij vandaag op een persconferentie met Rutte.

Volgende week is de Russische president Poetin aanwezig op de G20-top in het Australische Brisbane en de gastheer heeft al aangekondigd dat hij hem dan "frontaal gaat aanvallen en hem zeggen waar het op staat".

Hi mate, good to have you here

Tony Abbott

Abbott en Rutte benadrukten dat Nederland en Australië samen optrekken in de zoektocht naar de schuldigen en dat het drama hen de afgelopen maanden dicht bij elkaar heeft gebracht. "Onze landen liggen aan de andere kant van de wereld, maar inmiddels lijkt het wel of we buren zijn", zei Abbott.

Het is de eerste keer dat Rutte als minister-president in Australië is. Abbott verwelkomde hem met de woorden "Hi mate, good to have you here."

Gisteren deed Rutte al Maleisië aan, een ander land dat veel levens verloor bij de ramp met de MH17.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl