De vader van de staatssecretaris stond maandag met dit interview in het AD
NOS Nieuws

'Ministerie wilde interview met vader staatssecretaris niet in AD'

Het ministerie van Volksgezondheid heeft het AD gevraagd het interview met de vader van staatssecretaris Van Rijn in de krant van gisteren niet te publiceren. Dat heeft de hoofdredacteur van de krant, Christiaan Ruesink, gezegd in het radioprogramma De Ochtend. "Ik werd zondagavond om 9 uur gebeld door een woordvoerder die mij verzocht het verhaal uit de krant te houden."

In het artikel hekelen de 81-jarige vader van de staatssecretaris en zijn buurman Ben Oude Nijhuis de zorginstelling waar de moeder van Van Rijn woont. Daar zou soms uren geen toezicht zijn en de verzorging zou op allerlei punten tekortschieten. Het personeel werkt er hard, maar het is er ellendig, aldus Oude Nijhuis.

Toen heb ik gezegd: dat meen je niet.

Christiaan Ruesink, hoofdredacteur AD

De hoofdredacteur reageerde naar eigen zeggen verontwaardigd op het verzoek van het ministerie. "Toen heb ik gezegd: dat meen je niet. Dit is een verhaal dat verteld moet worden."

Ruesink zegt dat hij in de krant niet heeft vermeld dat het om de vader van Van Rijn ging, omdat hij in de veronderstelling was dat er in ruil daarvoor de volgende dag een interview met de staatssecretaris zou volgen. "Het was wel nieuwswaardig, maar op dat moment heb ik die keuze gemaakt en tegen de woordvoerder gezegd: geef ons het interview."

Gisteren later op de dag werd alsnog bekend dat het om de vader van de staatssecretaris ging. In het tv-programma Pauw reageerde Van Rijn op het interview met zijn vader. De staatssecretaris zei dat hij begrip heeft voor de kritiek van zijn vader op de kwaliteit van de zorginstelling.

Privacyredenen

Het ministerie is niet bereikbaar voor een reactie, maar de directeur voorlichting Stephan Koole, die ook oud-verslaggever van het AD is, heeft tegen de Volkskrant gezegd dat er door het AD om commentaar is gevraagd.

Koole: "Toen heb ik de hoofdredacteur gebeld en hem gevraagd na te denken over de privacyeffecten van de vermelding dat het om de vader van de staatssecretaris gaat. Daar had de hoofdredacteur begrip voor. Er zijn geen verwachtingen gewekt over een interview."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl