AFP
NOS Nieuws

Maleisië bedankt Rutte na eerdere kritiek

De Maleisische premier Razak heeft in Kuala Lumpur premier Rutte ontvangen. De twee spreken elkaar onder meer over de vliegramp met het toestel van Malaysia Airlines in Oost-Oekraïne. Na afloop bedankte Razak Rutte voor de inspanningen van Nederland en prees hij de samenwerking tussen beide landen.

Vorige week beklaagde de Maleisische ambassadrice in Nederland zich erover dat haar land te weinig wordt betrokken bij het veiligstellen van de persoonlijke bezittingen van de slachtoffers.

Geen kritiek

Daarnaar gevraagd, zei Razak dat de kou uit de lucht was, zegt verslaggever Xander van der Wulp, die met Rutte mee is gereisd. "Die kritiek is helemaal weg. Razak noemde het gesprek met Rutte heel nuttig en productief. Hij complimenteerde Nederland ook met het feit dat alle Maleisische slachtoffers zijn geïdentificeerd."

"We hebben geen enkel probleem met Nederland"

Razak benadrukte verder dat de getroffen landen nauw moeten blijven samenwerken. Nederland en Maleisië staan volgens hem zij aan zij bij het achterhalen van de oorzaak. Daarnaast zei Razak dat er alles aan gedaan zal worden om de verantwoordelijken voor de rechter te slepen.

Samenwerking

Ook premier Rutte benadrukte het belang van samenwerking. Hij wil zich met Maleisië en andere getroffen landen inspannen om de MH17 internationaal hoog op de agenda te houden.

Maleisië maakt echter geen onderdeel uit van het internationale Joined Inspection Team. "Daar werd ook op deze persconferentie vrij geheimzinnig over gedaan", zegt Van der Wulp. "Waarschijnlijk heeft dat te maken met het feit dat Maleisië de doodstraf kent. Dat maakt het moeilijk om met dit land juridisch samen te werken, al spreekt niemand hardop uit dat dit de reden is."

Australië

Rutte vliegt vandaag nog door naar Sydney. Hij zal in Australië mogelijk ook spreken met nabestaanden van de 38 Australische slachtoffers van de vliegramp met de MH17.

Bij de ramp, in juli van dit jaar, kwamen 298 mensen om het leven, onder wie 196 Nederlanders en 43 Maleisiërs.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl