Ebola-hulpverleners in Liberia
NOS Nieuws

Hogeschool A'dam verbiedt Afrikareizen

De Hogeschool van Amsterdam verbiedt voorlopig alle studie- en stagereizen naar Afrika. De maatregel geldt voor twee jaar. Het College van Bestuur heeft dat besloten vanwege de uitbraak van ebola en de politieke instabiliteit op het continent.

Studenten en medewerkers van de HvA die toch onder de vlag van de opleiding naar Afrika willen, moeten toestemming vragen aan het College van Bestuur.

"Het is een fikse maatregel", zegt woordvoerder Suzanne Okkes. "Het is een groot continent en er is niet overal van alles aan de hand. Ik verwacht dat een student die bijvoorbeeld naar Kaapstad wil, gewoon zal kunnen gaan."

Nee, tenzij

Medewerkers en studenten die op dit moment in risicogebieden verblijven, worden zo nodig op kosten van de HvA teruggehaald. Verder wordt met alle studenten die nu in Afrika zijn contact gehouden.

Veiligheidsadviseur Peter Wurtz zal alle voorstellen voor studiereizen en stages beoordelen. De insteek is 'nee, tenzij'.

"De impact van ebola is groot, de verspreiding gaat snel, het is onvoorspelbaar. Het is een extra stap, een extra check", licht Okkes toe. De maatregel is ook genomen om te voorkomen dat alle studierichtingen een eigen besluit nemen.

Heel continent

Volgens het digitale platform van de HvA Folia Web, dat het nieuws publiceerde, valt het besluit niet bij alle studenten goed. Een studente die een reis naar Zuid-Afrika organiseert zegt dat ze begrijpt dat de HvA geen risico wil lopen, "maar je kunt niet hele continenten over één kam scheren". Afrika verschilt volgens haar niet van Azië, waar ook veel politiek instabiele landen zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl