ANP
NOS Nieuws

Meer doden door koolmonoxide uit cv-ketel

Bij de installatie van nieuwe cv-ketels worden te veel fouten gemaakt en daardoor neemt het aantal gevallen van koolmonoxidevergiftiging toe. Voorzitter Tjibbe Joustra van de Onderzoeksraad voor Veiligheid zegt dat installateurs vaak niet vakbekwaam zijn.

Jaarlijks komen gemiddeld tien mensen om door koolmonoxidevergiftiging en raken er 100 gewond. Ouderwetse open geisers, waarin het reukloze gas ontstaat door onvolledige verbranding, waren er vroeger doorgaans de oorzaak van.

Het EO-programma Dit is de Dag Onderzoek meldt vandaag dat het aantal ongelukken met koolmonoxide vorig jaar is toegenomen, terwijl er minder oude geisers in Nederlandse huizen worden gebruikt. In 2013 lag de oorzaak bij 83 gevallen in de cv-ketel, tegenover 30 door geisers. Bij de installatie worden fouten gemaakt, waardoor het gas vrijkomt.

Beunhazen

Installateur is een vrij beroep. Er worden geen eisen aan installateurs gesteld en daardoor hebben beunhazen vrij spel.

Joustra: "Koolmonoxide is een onderschat probleem. Hier vallen behoorlijk wat slachtoffers. Wij vinden het van belang dat vakbekwame mensen langskomen om iets te installeren. Daar hebben mensen gewoon recht op."

Brandweer Nederland vindt dat er eisen moeten worden gesteld aan de kwaliteit van installateurs en wil dat de rijksoverheid dat regelt. Ook moet er onmiddellijk een verbod komen op het gebruik van oude geisers. Charles Meijer van de Brandweer Nederland zegt dat het terugdringen van deze geisers nog altijd veel te langzaam gaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl