In de Oude Kerk in Amsterdam opende Jett Rebel met een optreden de Museumnacht ANP

Museumnacht steunt musea Amsterdam

time icon

Het Museum Van Loon en het filmmuseum EYE in Amsterdam hebben 10.000 en 20.000 euro gekregen van de organisatie van de Museumnacht. Het geld is bedoeld om te stimuleren dat de musea innovatief en jong programmeren.

De bezoekers van de Museumnacht hebben in een verkiezing beslist dat het geld naar beide musea gaat. De gouden en zilveren 'N8-sokkels' zijn ook bedoeld om jongeren meer inspraak te geven in de cultuur van hun stad.

De Museumnacht, die vandaag gehouden wordt, is met 32.000 kaartjes uitverkocht. "We hebben dit jaar weer 2000 kaarten meer verkocht dan vorig jaar. Er is natuurlijk een grens aan wat de musea aankunnen, maar dit gaat goed. Het is overal gezellig druk", zegt projectmanager Caroline Vos.

Uniek

Volgens Vos zijn de bezoekers vooral jongeren en jongvolwassenen uit Amsterdam. "Je ziet toch dat we iets unieks te pakken hebben. Niet alleen zijn de musea tot 's avonds laat open, maar vooral de evenementen zijn erg in trek. Je ziet dat veel Amsterdamse jongeren het leuk vinden om de musea te bezoeken, gezellig met een drankje erbij."

In elk van de vijftig deelnemende Amsterdamse musea is iets bijzonders te doen. Zo is er in het Amsterdam Museum een pubquiz en kun je in het Allard Pierson Museum met een oculus-bril virtueel in de Romeinse tijd rondlopen.

De Amsterdamse musea zijn tot 02.00 uur 's nachts open. 

STER Reclame