NOS Schaatsen

Kramer klaagt over schaatscollega's

Kramer heeft last van collega's

"Ik snap dat het arrogant klinkt", opent Sven Kramer zijn betoog, aan de vooravond van een nieuw schaatsseizoen. "Maar er zijn er te veel niet goed genoeg. Daar heb ik last van. Het is te vaak druk hier op de baan."

De meervoudig Europees en wereldkampioen allround vindt dat er te veel profschaatsers in Nederland zijn. Liefst vijftig. Ze wonen allemaal in Heerenveen en willen allemaal trainen in Thialf.

"Er rijden veel mensen in de rondte, en daar wil ik niemand te kort meedoen, die lifestyle-sporters zijn. Mensen willen graag profschaatser zijn. In Nederland is daar, gelukkig genoeg, veel ruimte voor. Maar je kan je afvragen of dat de top stimuleert. In welke nationale sport in Nederland kunnen er gewoon vijftig mensen van leven?"

Er zijn er te veel niet goed genoeg

Sven Kramer

"Dat kan irriteren"

Kramer vergelijkt zijn sport met andere (grote) sporten. "Ze wonen hier in Heerenveen. En zijn er heel druk mee op hun manier. Dat vind je in tennis niet. Dat vind je in het wielrennen ook niet. Er zijn er te veel niet goed genoeg", vervolgt Kramer.

"Het gaat uiteindelijk om de mensen die prijzen winnen voor een land. Dat kunnen er natuurlijk niet veel zijn. Er kunnen er maar drie op een podium. Als wij het niveau van de afgelopen jaren willen handhaven, moeten we selecteren."

Kramer heeft nog geen concrete suggesties. "Minder deelnemers op de NK afstanden? Nee, dat niet. Zeker niet. Maar je moet de topsport faciliteren in wat het nodig heeft. Er wordt in de wandelgangen al vaker over geklaagd, maar misschien iets minder nadrukkelijk. Dan doe ik het wel."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl