De Turkse president Tayyip Erdogan heeft een nieuw presidentieel paleis, dat vele malen groter is dan het Witte Huis in Washington of het Elysée, de ambtswoning van de Franse president. Erdogan gaat verhuizen naar een immens complex in Ankara, dat 444 miljoen dollar zou hebben gekost.

Het Witte Paleis, Ak Saray in het Turks, is gebouwd op 300.000 vierkante meter grond. Het zou daarmee het grootste presidentiële paleis ter wereld zijn. Het gebouw is even groot als het megalomane 'volkspaleis' dat de beruchte Roemeense dictator Ceausescu in de nadagen van zijn bewind liet bouwen.

Het nieuwe onderkomen van Erdogan is 27 keer groter dan het Elysée en zelfs meer dan 50 keer zo groot als het Witte Huis.

De bouw van het Witte Paleis heeft in Turkije tot behoorlijk wat opschudding geleid. Erdogan is van alle kanten tegengewerkt, maar zette de bouw toch door. Hij negeerde verschillende bevelen van de rechter om te stoppen. "Laat ze het gebouw maar vernietigen, als ze daar de macht voor hebben. Ze willen het wel stoppen, maar dat kunnen ze niet. Ik zal het openen en ik ga erin zitten." 

Presidentiële paleizen

PaleizenOppervlakte in m2
Het Witte Paleis van Erdogan300.000
Paleis van de Sultan van Brunei200.000
Het Kremlin 25.000
Het Elysée  11.000
Het Witte Huis 5.111

STER reclame