Vanaf 1 januari mogen oude dieselauto's het centrum van Utrecht niet meer in ANP

Utrechters nemen massaal afscheid van hun oude dieselauto's. Vanaf 1 januari mogen die niet meer in het centrum komen. 2400 Utrechters hebben gebruikgemaakt van een sloopregeling. Dat is meer dan de helft van het totaal aantal oude diesels (4500) dat in Utrecht staat geregistreerd.

Utrechtse automobilisten krijgen een vergoeding van gemiddeld 1500 euro als ze hun oude diesel naar de sloop brengen.

Volgens een woordvoerder van de gemeente is de piek in het aantal aanvragen voor de sloopregeling niet los te zien van de milieuzone die op 1 januari wordt ingesteld: in het centrum komt een verbod op personenauto's die niet meer voldoen aan de zogenoemde Euro 3-emissienorm. "In andere grote steden zijn er vergelijkbare regelingen, maar daar hebben ze geen milieuzone voor personenauto's", zegt de woordvoerder.

Vijftien jaar

In de praktijk komt de milieuzone erop neer dat diesels die ouder zijn dan vijftien jaar niet langer de binnenstad in mogen. Volgens het stadsbestuur zijn deze dieselauto's dertig keer zo vervuilend als de huidige modellen.

Er worden voorlopig geen boetes uitgedeeld, maar vanaf vandaag krijgen automobilisten wel een melding te zien op matrixborden boven de invalswegen als ze de stad binnenrijden. Via een kentekencontrole stelt het systeem vast hoe oud de auto's zijn die het bord passeren. Bezitters van een vervuilende auto krijgen een "nee" te zien, de overige automobilisten zien een "ja" verschijnen.

Op 1 januari begint de gemeente met het versturen van waarschuwingen naar overtreders, vanaf mei volgend jaar worden er ook boetes uitgedeeld. 

STER reclame