Alex Lomix

De klassieke iPod met het beroemde klikwiel wordt niet meer gemaakt omdat Apple er geen onderdelen meer voor kan krijgen. Dat heeft Apple-directeur Tim Cook gezegd in een interview, schrijft Mashable.

We konden nergens meer de benodigde onderdelen krijgen, nergens op aarde.

Tim Cook, directeur Apple

Vorige maand haalde Apple de iPod Classic stilletjes uit de online winkel. Aanvankelijk werd gedacht dat dat vooral kwam door de dalende populariteit van het apparaat, maar het gebrek aan onderdelen blijkt de voornaamste reden. "We konden nergens meer de benodigde onderdelen krijgen, nergens op aarde", zegt Cook. Om welke onderdelen het specifiek gaat, is niet duidelijk.

Toch blijkt uit het gesprek met Cook ook dat steeds minder mensen een iPod wilden. "Het kost veel werk om ze te maken, terwijl het aantal mensen dat ze wil hebben heel klein is. Er zijn redelijke alternatieven", voegde hij eraan toe.

Cook sprak op een technologie-conferentie van de Wall Street Journal.

Klikwiel

De eerste iPod kwam uit in 2001. Hij stond aan het begin van de succesvolle, legale muziekverkoop via internet, die ook het bijna-einde van de cd inluidde. Halverwege het vorige decennium bereikte de populariteit van de iPod zijn hoogtepunt. Daarna begonnen smartphones de rol van muziek- en videospeler over te nemen.

Met het verdwijnen van de iPod Classic maakt Apple geen iPods meer met het klikwiel, waarbij de gebruiker navigeert met een ronddraaiende beweging.

STER reclame