'C&A, H&M en Primark kopen nog steeds fout in'

Vrouwen in een spinnerij in India AFP

Kledingbedrijven als C&A, H&M, Primark en Replay gebruiken stoffen die zijn gemaakt door dwangarbeiders. Dat zegt onderzoeksbureau Somo, dat in India vijf spinnerijen onder de loep nam.

De Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen beklaagt zich onder meer over de lange werkdagen en het minimale salaris van personeel in de spinnerijen. Ook worden meisjes en vrouwen er opgesloten. Somo spreekt van "moderne slavernij".

Somo: 'Er zijn verhalen van zelfmoord'

"Extreem lange werkweken tegen een hongerloon van tussen de 20 en 50 euro per maand, en in feite opgesloten zitten."

Oppervlakkig

"Veel kledingmerken voeren alleen nog inspecties uit bij de fabrieken. Maar verder in de keten, bij makers van stoffen, is de controle te oppervlakkig", zegt een woordvoerder van Somo. De stichting roept bedrijven op om hun samenwerking met malafide spinnerijen te staken.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Dwangarbeiders werken voor Primark, C&A

Veiligheid in de textielindustrie ligt onder een vergrootglas sinds de ramp in kledingfabriek Rana Plaza in Bangladesh, vorig jaar. De fabriek stortte in. Meer dan 1100 arbeiders kwamen om het leven. Kledingbedrijven, vakbonden en actiegroepen hebben daarna afspraken gemaakt over de veiligheid.

De Vereniging van Grootwinkelbedrijven in Textiel, die de kledingproducenten vertegenwoordigt, spreekt van een diepgeworteld probleem dat de producenten niet alleen kunnen oplossen. H&M zegt in de Volkskrant dat het geen zaken meer zal doen met een van de malafide spinnerijen in India.

STER Reclame