De app moet jongeren tot beleggen verleiden

App moet jongeren tot beleggen verleiden

Met een tik op de telefoon 100 euro inzetten op een daling van het aandeel ING. De opkomst van nieuwe beleggingsapps maakt het steeds eenvoudiger om te beleggen. De apps spreken vooral jongeren aan.

Bux is één van de nieuwe apps. Gebruikers kunnen met nepgeld spelen of met echte euro's. Beleggen is zo simpel mogelijk gehouden. Spelers kunnen namelijk alleen inzetten op een daling of een stijging van een aandeel.

Er kan alleen geld gestoken worden in een select groepje aandelen, vooral die van internetbedrijven zoals Facebook en Amazon. Ook kun je geld inzetten op de stijging of daling van een aantal beursindexen. Daarnaast kunnen vrienden in battles kijken wie het beste kan beleggen.

"We willen beleggen op een andere manier brengen: toegankelijker, luchtiger en vooral leuker", zegt Bux-bedenker Nick Bortot. "We mikken op mensen die jong van geest zijn. Op mensen die al beleggen en mensen die nog nooit belegd hebben en het leuk vinden om te doen."

We mikken op mensen die jong van geest zijn.

Bux-bedenker Nick Bortot

Eén van de gebruikers is student economie Marconi Moscoso Cruz. Hij heeft 150 euro overgemaakt om mee te handelen. "Je kan snel omhoog gaan met je geld in deze app. Maar het kan ook snel misgaan. Bij de grote dalingen op de beurs zat ik in de collegebanken. Ik keek een tijdje niet op mijn telefoon en toen zag ik later dat ik 35 procent kwijt was."

Bux heeft inmiddels 22.000 gebruikers die de app hebben geprobeerd. Het overgrote deel speelt nog met nepgeld, slechts zo'n 1.000 van hen heeft al echt geld gebruikt. Andere nieuwe beleggingsapps zijn Plus500 en Robinhood.

AFM

Toezichthouder AFM worstelt met de apps. Van één app is de vergunning geweigerd, omdat die te veel op een kansspel zou lijken. Met Bux is de AFM nog in gesprek. Bux maakt namelijk gebruik van de vergunning van een Brits bedrijf. De AFM zegt nog te onderzoeken of die constructie wel door de beugel kan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl