ANP

Het staatsbezoek dat koning Willem-Alexander en koningin Máxima brengen aan Japan trekt ook in dat land veel belangstelling. Voor het eerst in lange tijd zal de Japanse kroonprinses Masako namelijk aanwezig zijn bij een staatsbezoek.

De vrouw van kroonprins Naruhito lijdt aan een aanpassingsstoornis en is depressief. Het is daarom voor het eerst in elf jaar dat Masako (50) een dergelijke gelegenheid bijwoont. Het laatste buitenlandse staatshoofd dat die eer had was president Fox van Mexico.

Prinses Masako vorig jaar bij de inhuldiging van koning Willem-Alexander ANP

De prinses komt sinds 2002 weinig in het openbaar, maar morgen is ze aanwezig bij zowel de welkomstceremonie als bij het staatsbanket dat het keizerlijke paar aan de Nederlandse gasten aanbiedt. Dat de prinses de ceremobie en het banket bijwoont, is voor de media in Japan groot nieuws.

Inhuldiging

Masako maakte eerder een uitzondering voor het Nederlandse koningspaar: vorig jaar maakte ze haar eerste officiële buitenlandse reis in twaalf jaar door haar man te vergezellen naar de inhuldiging van Willem-Alexander. In 2006 bracht ze op uitnodiging van koningin Beatrix de zomervakantie door op het Oude Loo in Apeldoorn.

De ouders van Masako wonen in Nederland. Haar vader Hisashi Owada is rechter bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag.

Zuid-Korea

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn vanochtend in Japan aangekomen voor het staatsbezoek van drie dagen. Zij worden morgen ontvangen door keizer Akihito en keizerin Michiko.

De ministers Koenders van Buitenlandse Zaken en Kamp van Economische Zaken reizen mee. Ook is een grote Nederlandse handelsdelegatie in Japan De koning en de koningin zullen in Japan onder meer spreken over windenergie, ouderenzorg en landbouw.

Delegatie mee op staatsbezoek Japan

Het staatsbezoek duurt tot en met vrijdag. Willem-Alexander en Máxima blijven tot zondag in Japan. Volgende week maandag en dinsdag is het paar voor een staatsbezoek in Zuid-Korea.

STER reclame