Klompenhouwer: een leuke chaos

Therese Klompenhouwer NOS

Een welkomstcomité van familie en vrienden stond Therese Klompenhouwer maandagavond in Nijkerk op te wachten. Klompenhouwer veroverde afgelopen zondag in het Turkse Sinop de wereldtitel driebanden. "Het is allemaal een beetje een chaos, maar wel een heel leuke chaos."

De 31-jarige biljartster was in de finale te sterk voor de Japanse Yuko Nishimoto, die ze met 25-15 (in 24 caramboles) versloeg. De Nijkerkse leeft zelf nog steeds in een roes, bekent ze. "Er komt nu zoveel op me af, dat ik het allemaal nog niet kan bevatten."

Uitstapje bij de mannen

Eerder schreef Klompenhouwer al historie in Zuid-Korea. Ze schopte het als eerste vrouw ooit tot een hoofdtoernooi van een wereldbekerwedstrijd bij de mannen. Daarin trof ze de Zweedse driebandlegende Torbjörn Blomdahl, achtvoudig Europees kampioen en vijfvoudig wereldkampioen. 

"Dat vond ik schitterend. Ik had er stiekem op gehoopt om tegen hem te spelen." Dat ze uiteindelijk in twaalf beurten met 20-40 verloor leek haar uiteindelijk niet te deren.

De juiste vorm

Een bekroning op haar carrière, zo noemt Klompenhouwer haar wereldtitel. "Sinds 2006 ben ik al de nummer één van de wereld bij de vrouwen. Ik heb hier zo lang op gewacht. Na mijn goede prestaties in Korea ben ik vol zelfvertrouwen afgereisd naar Turkije. De juiste vorm was er en het toernooi verliep eigenlijk vlekkeloos."

Voor de vijfde keer werd het WK voor vrouwen gehouden. De eerste vier edities werden allemaal gewonnen door Japanse speelsters. "De ban is gebroken. Ik ben blij dat de wereldtitel nu een keer in Europa is."

STER Reclame