Reuters

"Ze sleepten me mee naar de kampleider. Hij vertelde me dat de reden voor mijn ontvoering was dat ik christen ben. Toen ik daartegen in opstand kwam, bond hij een touw om mijn nek en sloeg hij me met een plastic kabel. Net zolang totdat ik mijn bewustzijn verloor. Als ik me niet zou bekeren tot de islam, zouden ze me vermoorden. Dus ik heb me bekeerd."

Het is de getuigenis van een van de vele jonge vrouwen die door de Nigeriaanse terreurorganisatie Boko Haram zijn ontvoerd. Ze worden fysiek en geestelijk mishandeld, seksueel misbruikt en gedwongen tot arbeid en het sluiten van huwelijken. De slachtoffers die wisten te ontsnappen deden hun verhaal aan Human Rights Watch.

Hij bond een touw om mijn nek en sloeg me met een plastic kabel.

Anoniem slachtoffer

Sinds 2009 overkwam het 500, vaak jonge vrouwen. Met als dieptepunt de ontvoering van bijna 280 schoolmeisjes op een school in Chibok, in april van dit jaar. Een klein aantal wist te ontsnappen. De rest blijft spoorloos. De regering onderhandelt nog steeds over hun vrijlating.

Wat er tijdens de ontvoeringen en gevangenschap gebeurt, publiceert Human Rights Watch vandaag in een nieuw rapport. Het zijn vooral schoolmeisjes als die uit Chibok en jonge studentes die het slachtoffer werden van Boko Haram. De naam van de beweging betekent in het Hausa zoiets als 'westerse educatie is verboden'.

Naast jonge vrouwen en studenten zijn ook christenen het mikpunt. Die worden gedwongen zich te bekeren tot de islam. Ze moeten stoppen met het volgen van lessen, zich volgens de islamitische gebruiken kleden en verzen uit de koran voordragen. Anders wacht hen de dood. Vrouwen die overtuigde moslims zijn geworden, mogen naar huis.

"We wilden ons niet bekeren"

Geen van de meisjes wil in beeld. Onherkenbaar doen ze hun verhaal voor de camera, uit angst dat Boko Haram alsnog achter ze aankomt.

Ze vertellen hoe ze werden gedwongen tot huwelijken met Boko Haram-strijders. Een 17-jarig meisje kwam daartegen in opstand, omdat ze zich te jong vond om te trouwen. De commandant wees daarop naar een meisje van5. "Zij is vorig jaar al getrouwd. Hoe kan jij daar dan te jong voor zijn?"

Na het huwelijk komen de verkrachtingen. "Hij verkrachtte me iedere nacht. Het was een gigantische man van in de 30 en ik had nog nooit seks gehad", verklaart een meisje van 15.

"Ik smeekte hem om mij met rust te laten"

Andere vrouwen moeten zij aan zij strijden met hun ontvoerders. De een werd ingezet om wapens en munitie te verplaatsen, de ander moest vechten.

"Toen ze wilden dat ik voor het eerst een man doodde, trilde mijn lichaam en viel ik op de grond. Ze dwongen me op te staan en toe te kijken hoe ze iemand vermoordden. Op dat moment wilde ik een wapen afpakken en zelfmoord plegen. Ze hadden me nu immers geleerd hoe ik moest schieten." 

STER reclame