'Mensen zijn dom en gemakzuchtig op internet'

Rik van Duijn Marc-Robin Visscher

Nederlanders zijn zich nog onvoldoende bewust van het gevaar van het gebruik van onbeveiligde netwerken. Daarom start de overheid vandaag met een nieuwe campagne om te wijzen op de risico's. Op de website veiliginternetten.nl is meer informatie hierover te vinden. 

Rik van Duijn is veiligheidsanalist. Hij noemt zichzelf een 'ethical hacker'. Volgens hem zijn mensen dom en gemakzuchtig. 

Het is kinderlijk eenvoudig om daar misbruik van te maken.

Rik van Duijn

Van Duijn test de veiligheid van computersystemen in bedrijven. Gisteravond heeft hij de inlogpagina van Facebook nagemaakt. Dat was een fluitje van een cent, vertelt hij: "Binnen tien minuten was het gepiept". 

Op station Zuid in Amsterdam nemen we de proef op de som. Via de laptop van Rik bieden we een gratis wifi-verbinding aan. Wie daarvoor kiest, krijgt de nagemaakte Facebookpagina in beeld. "Log in via Facebook", staat er. 

Een argeloze gebruiker tikt zijn naam en wachtwoord in. "Dat is dan al de eerste vangst", vertelt Rik, "vanaf nu heb ik controle over zijn internetverbinding".

'Je bent een ethische afluisteraar?'

Van Duijn maakte de inlogpagina van Facebook na om na te gaan hoe goed mensen opletten als ze ergens inloggen. Verslaggever Marc-Robin Visscher trapte erin.

  Tips & trucs van Rik van Duijn:

1. Kijk goed naar de pagina-url of link in uw browser (nagemaakte pagina's hebben vaak een ander domein dan het origineel).

2. Kijk of de verbinding is versleuteld. In dat geval begint de url met 'https://' en is een slotje te zien.

3. Gebruik niet overal hetzelfde wachtwoord. Een wachtwoordmanager kan hierbij helpen: KeePass of LastPass.

4. Bij internet in de trein wordt het rijtuignummer getoond op de openingspagina. Als dat ontbreekt of niet juist is, kan er iets mis zijn (u kunt ook zijn verbonden met de wagon vóór of achter u).

5. Schakel 'automatisch verbinden' uit in de telefoon of laptop. Handmatig verbinding maken is altijd veiliger.

6. Verwijder de open wifi-netwerken uit de telefoon of laptop waarvan u gebruik heeft gemaakt.

7. Verstuur geen gevoelige informatie over openbare netwerken. Denk daarbij aan bankieren of uw DigiD invoeren of berichten die bedrijfsinformatie bevatten.

8. Download nooit applicaties over een onversleutelde verbinding. Kwaadwillenden kunnen deze bestanden voorzien van een achterdeur waarmee ze toegang krijgen tot uw telefoon of laptop.

9. Zorg dat uw thuisnetwerk beveiligd is met een wachtwoord.

10. Blijf alert en gebruik uw gezonde verstand! 

"Laptop in de buxus geparkeerd"

Verslaggever Marc-Robin Visscher en ethische hacker Rik van Duijn krijgen via een open internetverbinding op een station toegang tot telefoons van nietsvermoedende voorbijgangers.

STER Reclame