Jan Jambon (l) en Theo Francken EPA / AFP / Beeldbewerking NOS

Belgische minister en staatssecretaris met dood bedreigd

time icon

Twee Belgische bewindslieden zijn met de dood bedreigd, vermoedelijk door een moslimextremist. Het zijn de minister van Binnenlandse Zaken, Jan Jambon, en de staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Theo Francken. Beiden zijn lid van de Vlaams-nationalistische N-VA.

Jambon vertelde op de Vlaamse televisiezender VTM dat de bedreiging vrijdag is binnengekomen op het politiebureau in Aarlen. Het was volgens hem een handgeschreven brief, ondertekend door "een extreme moslim". Jambon en Francken zouden "het grondgebied moeten verlaten"; anders zou hun leven gevaar lopen.

Kleine kindjes

De politie heeft de twee bewindslieden extra beveiliging aangeboden. Jambon maakt daarvan geen gebruik. "Het effect dat het bij mij heeft gehad, is dat ik nog meer gemotiveerd ben om deze job goed te doen." Jambon is onder meer verantwoordelijk voor het tegengaan van radicalisering.

Staatssecretaris Francken wordt volgens Jambon wel extra beveiligd: "Theo's situatie is een beetje anders. Hij zit met twee kleine kindjes dus hij heeft wel de bescherming van de lokale politie laten aanrukken." 

Opspraak

Jambon en Francken zijn pas twee weken in functie. Ze zijn sindsdien allebei in opspraak geraakt: Jambon zei dat collaborateurs in de Tweede Wereldoorlog "hun redenen hadden"; Francken deed uitspraken die op het randje van racisme zouden zijn.

Ook plaatste Francken op Twitter een bericht dat veel mensen in het verkeerde keelgat schoot. Na het drinken van een biertje genaamd Zwarte Piet, schreef hij: "Zut, zelfs als je Zwarte Piet leegdrinkt blijft ie zwart."

Of de doodsbedreigingen daarmee te maken hebben, is onduidelijk. 

STER Reclame