Ajax viert de 2-1 van Milik tegen GA Eagles
NOS Voetbal

Ajax spoelt met jeugd de kater weg

Zonder te overtuigen spoelde Ajax gisteren in de Amsterdam Arena de bittere nasmaak van de oorwassing in Barcelona weg. Go Ahead Eagles werd na een ruststand van 1-1 met 3-1 verslagen. Frank de Boer deed dat met de jongste ploeg in ruim tien jaar.

De gemiddelde leeftijd van de spelers die zaterdagavond deel uitmaakten van de basiself, was 22 jaar en 75 dagen. Op 12 september 2004 trad Ajax op bezoek bij ADO Den Haag (3-3) aan met een formatie die nog jonger was; 22 jaar en 37 dagen welteverstaan

Jongelingen

De Amsterdammers kwamen destijds voor de dag met de jongelingen Maarten Stekelenburg, John Heitinga, Maxwell, Nigel de Jong, Zdenek Grygera, Rafael van der Vaart, Steven Pienaar, Wesley Sneijder, Tom de Mul, Wesley Sonck en Nourdin Boukhari.

De basiself van De Boer bestond gisteren uit Jasper Cillessen, Ricardo van Rhijn, Joël Veltman, Stefano Denswil, Nicolai Boilesen, Davy Klaassen, Jaïro Riedewald, Lucas Andersen, Lasse Schöne, Arek Milik en Anwar El Ghazi.

Moisander

De Boer had Niklas Moisander en Kolbeinn Sigthórsson op de bank gezet en basisplaatsen vergeven aan de jongere vervangers Denswil en Milik, die werd uitgeroepen tot man van de wedstrijd.

Het slachtofferen van Moisander heeft vermoedelijk te maken met het mogelijke vertrek van de Fin. Mocht Ajax nog een vergoeding voor hem willen ontvangen, dan moet Moisander in de winterstop worden verkocht. Zijn contract loopt namelijk af.

Filosofie

"We kennen de filosofie. Als iemand in zijn laatste contractjaar zit, willen we hem verkopen", aldus De Boer. "Alleen als het gat tussen de nummer één en twee op die positie heel groot is, kiezen we eieren voor ons geld. Maar we hebben met Riedewald, Viergever en Denswil goede alternatieven. Dus natuurlijk staan we open voor een wintertransfer."

De Boer benadrukt echter dat zijn verjonging niets te maken heeft met de afstraffing in de Champions League. "Ik ben sowieso iemand die jongens de kans geeft als ze zich goed manifesteren op trainingen en in Jong Ajax. Wanneer de tijd er rijp voor is om iemand het gevoel te geven dat hij er echt bij hoort, zal ik dat niet laten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl