PvdA-leider Samsom vertelt zijn achterban het "lastige verhaal" anp

PvdA-leider Samsom maakt zich zorgen over de toekomst van zijn gehandicapte dochter Benthe. Het VVD-PvdA-kabinet bezuinigt op de sociale werkvoorziening en de PvdA-leider vraagt zich af "wie er nog een plek voor haar maakt" op de arbeidsmarkt.

Samsom vertelde zijn persoonlijke zorgen in zijn speech op de politieke ledenraad in Amersfoort. De partij praatte daar zaterdag over de verbetering van de partijdemocratie. Zijn dochter Benthe zit op een speciale middelbare school en heeft daar leren lezen en rekenen.

"Maar de gedachte aan hoe het daarna verder moet, grijpt me naar de keel", zei Samsom. "Ik zie met angst en beven dat we als maatschappij de onderste sport van de maatschappelijke ladder steeds hoger optrekken."

Een zegen

De PvdA'er noemt de sociale werkvoorziening "een zegen" voor hem en de honderdduizenden die er voor zichzelf of een dierbare "een dierbare en veilige plek zagen". "Ik voel dus haast de fysieke opluchting bij het bestaan van de sociale werkvoorziening. Een beschutte plek, weg van de jachtige hyperprestatiemarkt, in eigen tempo."

Ondanks zijn persoonlijke zorgen, verdedigt Samsom de bezuinigingen van het kabinet op de sociale werkplaatsen. Volgens Samsom zorgt de sociale werkvoorziening er te veel voor dat gehandicapte mensen niet meer aan het arbeidsproces mee doen. Mensen worden er te snel weggezet, aldus Samsom.

Plek

De PvdA-leider spreekt zijn vertrouwen uit in de Participatiewet, die gemeenten de taak geeft mensen met een arbeidsbeperking aan het werk te krijgen. De wet gaat 1 januari in. "Wij mogen niet kiezen voor een maatschappij waarin voor sommige mensen geen plek is."

Samsom herhaalt dat hij de zorgen begrijpt van de PvdA-achterban over de bezuinigingen van het kabinet. "Wij kiezen voor het lastige verhaal."

Het is niet de eerste keer dat Samsom spreekt over zijn gehandicapte dochter. Ook tijdens de verkiezingscampagne van 2012 kwamen zijn kinderen in een verkiezingsspot voor. 

Een beschutte plek, weg van de jachtige hyperprestatiemarkt, in eigen tempo. Wat een zegen

Samsom over de sociale werkvoorziening

STER reclame