Zwarte Piet ANP

Meldpunt België: Zwarte Piet geen racisme

time icon

Sinterklaas en Zwarte Piet zijn geen racistische figuren. Tot die conclusie komt het Interfederaal Gelijkekansencentrum in Brussel, melden Belgische media.

Het Belgische meldpunt voor discriminatie onderzocht of het gebruik van Sinterklaas en Zwarte Piet in strijd is met de antidiscriminatie- en antiracismewetgeving. Dat is niet zo, meent het meldpunt.

Benadeeld

Sinterklaas en Zwarte Piet zouden pas racistisch zijn als ze racistische uitspraken of handelingen zouden doen, vindt het meldpunt. Of als mensen zouden worden benadeeld door het sinterklaasfeest, "wat evenmin het geval lijkt".

Het centrum pleit wel voor een maatschappelijk debat over de manier waarop het traditionele feest in de toekomst moet worden vormgegeven. Het meldpunt roept op om Zwarte Piet anders voor te stellen dan "een domme, ondergeschikte of gevaarlijke zwarte man". Anders worden volgens het centrum "al dan niet gewild stereotypen over zwarte personen in stand gehouden".

Erfgoed

Nadat in Nederland de discussie over Zwarte Piet was losgebarsten, kwamen er ook vragen van Belgische voor- en tegenstanders van Zwarte Piet. Daarom besloot het centrum tot het onderzoek. 

In Vlaanderen is het sinterklaasfeest erkend als cultureel erfgoed.  

STER Reclame