NOS NieuwsAangepast

Aanpak overvallen schiet tekort

Het lukt de politie niet om het aantal overvallen te verminderen, omdat er geen goede, landelijke aanpak is. Ieder korps doet het op zijn eigen manier.

Dat is de belangrijkste conclusie van een werkgroep onder leiding van burgemeester Aboutaleb van Rotterdam. Het rapport 'Overval-criminaliteit in Nederland' is vanavond aangeboden aan minister Opstelten van Veiligheid en Justitie.

Veel korpsen hebben geen permanent team dat overvallen onderzoekt, maar stellen alleen teams samen als het aantal overvallen toeneemt. Bovendien onderschatten ze de daders: dat zijn vaak ervaren criminelen. Daardoor is de pakkans klein. Van de honderd overvallers worden er maar 25 aangehouden en 16 bestraft.

Heterdaadkracht

Minister Opstelten zegt in een reactie op het rapport dat Justitie de strijd tegen de overvalcriminaliteit gaat opvoeren. Het aantal overvallers dat wordt bestraft, moet de komende vier jaar verdubbelen en het Openbaar Ministerie gaat hogere straffen eisen. Deze maatregelen moeten ervoor zorgen dat het aantal overvallen daalt van 2900 overvallen in 2009 naar 1900 per jaar in 2015.

"De impact van overvallen is zo groot, dat we de huidige situatie niet mogen laten voortduren", aldus Opstelten. "In de regio's waar de problemen het grootst zijn, moet de heterdaadkracht omhoog. Ik ga daar samen met de politie en het Openbaar Ministerie voor zorgen."

Strafeis

Het Openbaar Ministerie verhoogt de strafeisen tegen verdachten van overvallen met een jaar. Een meerderjarige verdachte van een overval op een bedrijf kan rekenen op een strafeis van twee jaar, een overvaller op een woning op een eis van drie jaar.

Bij dreiging met een vuurwapen gaat de eis in beide gevallen met een jaar omhoog. Bij zwaar lichamelijk letsel komt er opnieuw een jaar extra celstraf bij. Voor minderjarige overvallers gelden lagere strafeisen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl